Over vijf dagen begint in het Italiaanse Rome het conclaaf en zal een nieuwe paus worden gekozen. In dit artikel lees je hoe dit proces in zijn werk gaat, maar vooral wie de drie meest gegadigde kandidaten zijn.
Paus Franciscus overleed op 21 april jongstleden. Zijn afscheid werd wereldwijd door miljarden mensen bekeken via een videoverbinding.
Het overlijden is uiteraard tragisch, maar er moet wel een nieuwe paus komen. Hiervoor worden in totaal 135 kardinalen dagenlang opgesloten in de Sixtijnse kapel. Hier verblijven zij in Casa Santa Marta. Dat is het gastenverblijf binnen het Vaticaan.
Na een ontbijt en twee ochtendstemmingen, gaan de kardinalen weer naar Casa Santa Marta voor een lunch en diner.
Tot dusver is er echter een probleem. Het gastenverblijf telt niet genoeg slaapplekken. En dus wordt er naar een oplossing hiervoor gezocht.
Politiek spel
De kardinalen spelen volgens correspondent Angelo van Schaik een 'politiek spel' bij het conclaaf. Zoals je wellicht weet, zijn er verschillende stromingen binnen de katholieke kerk.
Je hebt natuurlijk de conservatieve stroming, de 'Bergogliani Doc', en een gematigde stroming die deze twee andere stromingen het liefst wil verenigen.
Het is de bedoeling bij het conclaaf dat kardinalen zoveel mogelijk stemmen binnenslepen voor de eigen kandidaat. Dat is niet eenvoudig, waarbij er flinke discussies ontstaan.
Drie kandidaten
Uiteindelijk zal de kandidaat met de meeste stemmen winnen. Maar welke drie maken nu de meeste kans om de volgende paus te worden?
Pietro Parolin ligt zogezegd op 'pole position'. Hij wordt nu al het meest genoemd en dat is ook niet gek. Na de paus is hij momenteel de machtigste man binnen het Vaticaan.
Parolin wordt gezien als iemand die de progressieve en de conservatieve stromingen tevreden houden kan. En dat spreekt in zijn voordeel.
Binnen de conservatie stroming is de aartsbisschop van Esztergom-Boedapest Péter Erdő uit Hongarije de meest vooraanstaande kandidaat.
En dan nog de progressieve hoek. Hier is de Filipijn Luis Antonio Tagle degene die gezien wordt als de grootste kanshebber.
Dat gezegd hebbende, zou het niet voor het eerst zijn dat het conclaaf verrast.