Hoewel het nieuwste seizoen van Boer zoekt Vrouw nog maar net is afgelopen, is er inmiddels flinke ophef ontstaan. Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier heeft kritiek op de drie boeren Jan, Julius en Martijn.
Zij zouden hun kalfjes onder omstandigheden houden die niet in lijn zijn met de geldende wetgeving in Nederland rondom dierenwelzijn. De omroep KRO-NCRV, verantwoordelijk voor het programma, heeft bij Shownieuws gereageerd op de beschuldigingen.
Regels
Volgens de regelgeving moeten jonge kalveren de mogelijkheid hebben tot sociaal contact met andere kalven en koeiensoortgenoten. Dit betekent dat individuele hokken open moeten zijn, zodat de dieren elkaar kunnen zien en aanraken.
Bij de drie betreffende boeren zou dit niet het geval zijn; hun kalfjes worden in afgesloten verblijven gehouden, gescheiden van de rest.
Boete
Leonie Vestering, woordvoerder van Wakker Dier, licht via de website van de organisatie toe dat sociaal contact voor kalveren een basisbehoefte is. Isolatie kan leiden tot stress, verminderde eetlust, weinig speels gedrag en een trage ontwikkeling.
De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA adviseert groepshuisvesting voor kalveren. Vestering stelt dat vanwege de ernst en herhaling van de overtredingen een boete op zijn plaats is.
Daarnaast roept Wakker Dier de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op om handhavend op te treden. Volgens de organisatie laat de uitzending van deze praktijken op prime time televisie zien hoe genormaliseerd illegaal handelen in de sector is.
Vestering stelt dat als bekende boeren op tv kalfjes ongestraft afzonderen, dit dierenleed legitimeert. ''Kalfjes verdienen bescherming, geen bureaucratisch uitstel'', aldus haar verklaring.
Reactie KRO-NCRV
De omroep KRO-NCRV laat weten dat de betrokken boeren zich niet herkennen in de kritiek. Volgens hen handelen ze in overeenstemming met de geldende regels.
De omroep benadrukt dat Boer zoekt Vrouw een programma is dat draait om liefde en persoonlijke verhalen van boeren, en geen journalistiek onderzoek naar hun bedrijfsvoering.
KRO-NCRV stelt wel dat ze het belangrijk vinden om thema’s als duurzaamheid en eerlijk voedsel aan te kaarten. Daarom is er een aanvullend programma, Onze Boerderij, waarin aandacht wordt besteed aan de uitdagingen en keuzes waar moderne boeren voor staan.
Boer zoekt Vrouw heeft volgens de omroep een heel ander doel en karakter en draait al twintig jaar lang om romantiek en relaties.