Er is ophef ontstaan rondom het televoten bij het Songfestival. In Nederland, België en Spanje werden de meeste publieksstemmen gegeven aan Israël. Volgens de Spaanse omroep RTVE kan dit bijna niet waar zijn. Zij eisen nu een audit. Stemmen
De Spaanse omroep RTVE en de European Broadcasting Union (EBU) liggen op ramkoers met elkaar nu de omroep morgen van plan is om de stemmen van Spaanse televoters onder de loep te nemen.
De omroep
vertrouwt de zaak niet en acht het onwaarschijnlijk dat Spanjaarden massaal achter zangeres Yuval Raphael van Israël stonden.
Bij de RTVE kwamen gisteravond in totaal 142.688 stemmen binnen tijdens de finale van Eurovisie. Dat blijkt uit het rapport dat is opgevraagd bij de EBU.
De eerste informatie die Spanje kreeg, zou slechts hebben bestaan uit een lijst van de landen met de meeste stemmen, zonder dat erbij werd aangegeven hoeveel streepjes elk land ontvangen zou hebben.
RTVE zal morgen een audit verzoeken om twijfels weg te nemen. Opmerkelijk is dat de Spaanse vakjury geen enkel punt gaf aan Raphael.
Dat vindt de omroep nog vreemder. De Spaanse krant El Pais meldt nu dat meerdere landen een audit zullen aanvragen, omdat er twijfels zouden zijn over de echtheid van het resultaat. Dit is nog nergens bevestigd.
Commentatoren
Spanje en Israël liggen sowieso niet lekker met elkaar. Tijdens de tweede halve finale, waarin Yuval werd voorgesteld, besloten de commentatoren over Gaza te gaan praten.
Tony Aguilar en Julia Varela vermeldden toen dat RTVE had opgeroepen om een debat te houden over de deelname van Israël. Hierin baseerden de twee zich op gegeven van de Verenigde Naties.
De Israëlische omroep KAN was hier niet blij mee en diende een klacht in tegen Spanje. De EBU richtte zich daarop tot commentatoren.
De organisatie dreigde boetes uit te schrijven als er tijdens de finale ook maar een woord over Gaza zou worden gezegd. Commentatoren dienden zich aan de festivalregels en de richtlijnen te houden. Het was derhalve niet toegestaan om er een politieke aangelegenheid van te maken.