Dit gigantische bedrag moet je in 2024 aftikken om je rijbewijs te halen

Nieuws
door Roland
vrijdag, 26 april 2024 om 17:50
bas peperzak tyhpk qelpo unsplash
Tegenwoordig kun je al beginnen met je rijbewijs voordat je 18 jaar bent. Je kunt op je zestiende zelfs al je theorie-examen halen. Net als vrijwel alles in dit land, wordt ook het halen van je autopapiertje een steeds duurdere grap. Showblad zocht uit wat je daar anno 2024 voor betaalt.

Rijbewijs halen

Als je jouw rijbewijs wilt halen, heb je daar natuurlijk rijlessen voor nodig. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) laat weten dat 80 procent van alle kandidaten tussen de 45 en 60 euro per rijles betaalt. Zij concluderen dat rijlessen gemiddeld 2.320 euro kosten.
De prijs van een theorie-examen bedraagt dit jaar 48 euro. Volgens het CBR moet je daar echter 125 euro voor reserveren. Dit omdat zij er vanuitgaan dat je pas na 2 of 3 keer slaagt.

Rij-examen

Na het theorie-examen, volgt natuurlijk nog het praktijk-examen. Het CBR rekent voor dat dit gemiddeld 505 euro kost. Dat tarief is opgebouwd uit 'gemiddeld 1 tot 2 x 136,50 euro plus de kosten van de rijschool en 1 les voor het rij-examen.
De laatste kostenpost is opgebouwd uit 175 euro 'bijkomende kosten'. Een gezondheidsverklaring, maar ook de tussentijdse toets (136,50 euro), pasfoto's en het rijbewijs aanvragen bij de gemeente vallen onder die kosten.

Hoeveel kost een rijbewijs?

Alles in totaal stelt het CBR dat mensen die hun rijbewijs willen halen, moeten rekenen op een bedrag van zo'n 3.125 euro.
Interessant om te weten: in november vorig jaar kwam het CBR ook met een berekening. Die kwam toen bijna 50 euro lager uit.

NET BINNEN

joost klein

Expert berekent: Op deze plek zou Joost geëindigd zijn in de finale

mei 19, 12:27

Het afgelopen Songfestival was by far een van de meest beruchte, zoniet de meest besproken editie die er ooit geweest is. Dat had voornamelijk te maken met het elimineren van Joost Klein. Veel mensen...

gover meit en joost klein

EBU geeft eindelijk opheldering over diskwalificatie Joost Klein, AVROTROS laaiend

mei 19, 11:10

De EBU (European Broadcasting Union) heeft weer iets meer losgelaten over het diskwalificeren van Joost Klein bij Eurovisie. En dat maakt de tongen los. De AVROTROS is laaiend en is voornemens om bezw...

olcay gulsen

Olcay Gulsen eindelijk eerlijk, maakt de echte reden van de breuk met Ruud bekend

mei 18, 20:50

Olcay Gulsen is inmiddels alweer een tijdje vrijgezel, sinds ze vorig jaar uit elkaar ging met radio-dj Ruud de Wild. Ze was bijna vier jaar met hem samen, maar heeft de reden van de breuk nooit onthu...

rob de nijs

Jet deelt ontroerend bericht over Rob de Nijs

mei 18, 20:34

Jet de Nijs heeft op Instagram voor huilende volgers gezorgd. De vrouw van Rob de Nijs heeft een foto van zichzelf met haar man gedeeld en heeft daar een erg ontroerende tekst bij geschreven. Mensen v...