Kun jij morgenochtend lekker uitslapen, dan is het een aanrader om vanavond extra lang op te blijven. Weeronline meldt namelijk dat we vanavond mogelijk kunnen gaan genieten van het noorderlicht. En dat is natuurlijk de moeite waard.
Tussen 00.00 en 02.00 uur
Volgens Weeronline is er afgelopen vrijdag een krachtige zonnevlam uitgebarsten, die deze namiddag onze aarde is genaderd.
Naar verwachting bereikt de vlam ons ergens tussen vanavond en morgenochtend. Dit kan leiden tot het noorderlicht, maar de exacte tijd waarop het te zien is blijft lastig te voorspellen. Weeronline heeft toch geprobeerd te voorspellen hoe en wat.
Doorgaans
is het zo dat het noorderlicht tussen 22.00 uur en 02.00 uur het beste
te zien is. Mochten de zonuitbarstingsdeeltjes de aarde op een later
tijdstip bereiken, dan heeft tot laat opblijven waarschijnlijk weinig
nut.
Toch deelt Weeronline het nieuws, omdat het het zekere voor het onzekere wil nemen. ''In de afgelopen jaren is het tenslotte al vaker gunstig uitgevallen.''
Noorderlicht
Het noorderlicht, of aurora borealis, ontstaat door een interactie tussen geladen deeltjes van de zon en de atmosfeer van de aarde. Hier is hoe het proces werkt:
1. Zonnewind:
De zon zendt voortdurend geladen deeltjes uit, zoals elektronen en protonen. Deze deeltjes vormen samen wat we de zonnewind noemen. De zonnewind reist in alle richtingen door de ruimte en kan de aarde bereiken.
2. Magnetisch veld van de aarde:
De aarde heeft een magnetisch veld (ook wel het aardmagnetisch veld genoemd), dat de geladen deeltjes van de zon afbuigt en naar de polen leidt. Dit magnetische veld beschermt de aarde ook tegen de meeste van de geladen deeltjes, maar bij de polen kunnen ze de atmosfeer binnendringen.
3. Interactie met de atmosfeer:
Wanneer de geladen deeltjes de atmosfeer binnendringen, botsen ze met de gassen in de lucht, zoals zuurstof en stikstof. De botsingen tussen de geladen deeltjes en de atomen en moleculen in de atmosfeer zorgen ervoor dat de gassen energie opnemen. Wanneer de atomen en moleculen weer terugkeren naar hun normale toestand, geven ze de overtollige energie af in de vorm van licht.
4. Lichtverschijnselen:
Dit licht is wat we zien als het noorderlicht. De kleur van het licht hangt af van de hoogte en het type gas dat de botsingen ondergaat:
- Groen: Wordt meestal veroorzaakt door zuurstofmoleculen op een hoogte van ongeveer 100 tot 300 km.
- Rood: Komt van zuurstof op een grotere hoogte (boven de 300 km).
- Blauw en paars: Worden veroorzaakt door stikstof.
Samenvattend
Het noorderlicht ontstaat dus door zonnewind die geladen deeltjes afvuurt naar de aarde, waar ze door het magnetisch veld naar de polen worden geleid. Daar botsen de deeltjes met gassen in de atmosfeer, wat resulteert in de kleurrijke lichten die we als het noorderlicht zien.