Vroeger was fooi geven in de horeca hartstikke normaal, maar tegenwoordig geven steeds minder mensen een extraatje. Waar heeft dat nou eigenlijk mee te maken?
Het aantal mensen dat nog fooi geeft, loopt al jaren terug. Daar zijn meerdere redenen voor, zoals het feit dat steeds minder mensen met contant geld betalen. Wie tegenwoordig een terrasje pikt of lekker gaat eten, rekent steeds vaker af met de pinpas.
Een aantal jaar geleden kreeg de horeca een 'fooifunctie' op de pinapparaten. Sindsdien kun je zelf aantikken hoeveel fooi je wil geven.
Veel klanten vinden dat veel te opdringerig en zijn van mening dat het bijna een soort verplichting. In veel gevallen kiezen klanten er dan voor om helemaal geen fooi te geven. De functie was bedoeld om het 'makkelijker' te maken, maar werkt volledig averechts.
Daar komt nog eens bij dat wanneer je digitaal fooi geeft, je niet weet waar dit geld terechtkomt. Veel mensen denken dat de eigenaar ermee gespekt wordt, en het geld dus niet bij het personeel komt. En daar is het natuurlijk wel voor bedoeld.
Sommige mensen vinden het hele horecasysteem in haar geheel maar vreemd. Irene: ''Je krijgt een menukaart met prijzen en je bent bijna verplicht om 30 procent meer te betalen voor het loon van de medewerkers.''
''Mij lijkt het handiger om je personeel een keurig loon te geven, en je verhoogt de prijzen.'' Daar is Henk het niet mee eens. ''Moeten die gasten die in de horeca werken en lopen te janken dat ze geen fooi krijgen ns gaan jankmuilen bij hun werkgever.''
''Klant betaalt de hoofdprijs voor wat te eten of te drinken in de horeca en durven ze nog te zeiken dat ze geen fooi krijgen!''
Anne-Marie van Leggelo, directeur van het Etiquette Bureau, legt de vuistregel over fooi geven uit. ''In een restaurant is een fooi van 5 tot 10 procent bijvoorbeeld gebruikelijk. Op een terras is naar boven afronden al genoeg.''
Dat de prijzen in de horeca steeds hoger worden, is niet de schuld van het personeel. ''De horeca doet heel erg hun best'', aldus Van Leggelo.
Deskundige Reinildis van Ditzhuyzen vindt dat mensen 'niet krenterig' moeten zijn. ''Als je fooi geeft, moet je dat goed doen. Je gaat niet afronden op 50 cent ofzo. En ook niet als het 18 euro is en je betaalt met een biljet van 20 euro, dan een euro terugvragen.''
Zoals je ziet verschillen de meningen over fooi geven nogal. Geef jij fooi, soms of juist niet? En waar laat je dat vanaf hangen? Praat mee in de reacties.
De zelfscan-kassa's in de supermarkt zijn ooit in het leven geroepen om boodschappen doen sneller te maken. In de praktijk is dat ook wel zo, al kun je natuurlijk wel eens te maken krijgen met control...
Het is flink hommeles tussen Maxime Meiland en Robbert Roodenburg. Er is sprake van een breuk tussen de twee en dat lijkt vooral aan Maxime te liggen, zo liet de presentator zich gister ontvallen. Zel...
Victor Vlam vindt het behoorlijk kansloos dat Albert Verlinde hem bij Vandaag Inside verbale tikken heeft gegeven wegens zijn opmerkingen over Martijn Krabbé. ''Het is een herinnering om nooit te roke...
Een docente van een Britse basisschool in de Verenigde Staten weigert de naam uit te spreken van een van haar leerlingen. Volgens The Mirror heeft de lerares een 'geniale leugen' bedacht om deze naam...