Expert: Zoveel fooi moet je geven op het terras of in een restaurant

Nieuws
door Roland
zondag, 26 januari 2025 om 18:20
fooi12

Vroeger was fooi geven in de horeca hartstikke normaal, maar tegenwoordig geven steeds minder mensen een extraatje. Waar heeft dat nou eigenlijk mee te maken?

Fooi

Het aantal mensen dat nog fooi geeft, loopt al jaren terug. Daar zijn meerdere redenen voor, zoals het feit dat steeds minder mensen met contant geld betalen. Wie tegenwoordig een terrasje pikt of lekker gaat eten, rekent steeds vaker af met de pinpas.

Een aantal jaar geleden kreeg de horeca een 'fooifunctie' op de pinapparaten. Sindsdien kun je zelf aantikken hoeveel fooi je wil geven.

Veel klanten vinden dat veel te opdringerig en zijn van mening dat het bijna een soort verplichting. In veel gevallen kiezen klanten er dan voor om helemaal geen fooi te geven. De functie was bedoeld om het 'makkelijker' te maken, maar werkt volledig averechts.

Daar komt nog eens bij dat wanneer je digitaal fooi geeft, je niet weet waar dit geld terechtkomt. Veel mensen denken dat de eigenaar ermee gespekt wordt, en het geld dus niet bij het personeel komt. En daar is het natuurlijk wel voor bedoeld.

'Janken'

Sommige mensen vinden het hele horecasysteem in haar geheel maar vreemd. Irene: ''Je krijgt een menukaart met prijzen en je bent bijna verplicht om 30 procent meer te betalen voor het loon van de medewerkers.''

''Mij lijkt het handiger om je personeel een keurig loon te geven, en je verhoogt de prijzen.'' Daar is Henk het niet mee eens. ''Moeten die gasten die in de horeca werken en lopen te janken dat ze geen fooi krijgen ns gaan jankmuilen bij hun werkgever.''

''Klant betaalt de hoofdprijs voor wat te eten of te drinken in de horeca en durven ze nog te zeiken dat ze geen fooi krijgen!''

Vuistregel fooi

Anne-Marie van Leggelo, directeur van het Etiquette Bureau, legt de vuistregel over fooi geven uit. ''In een restaurant is een fooi van 5 tot 10 procent bijvoorbeeld gebruikelijk. Op een terras is naar boven afronden al genoeg.''

Dat de prijzen in de horeca steeds hoger worden, is niet de schuld van het personeel. ''De horeca doet heel erg hun best'', aldus Van Leggelo.

Deskundige Reinildis van Ditzhuyzen vindt dat mensen 'niet krenterig' moeten zijn. ''Als je fooi geeft, moet je dat goed doen. Je gaat niet afronden op 50 cent ofzo. En ook niet als het 18 euro is en je betaalt met een biljet van 20 euro, dan een euro terugvragen.''

Zoals je ziet verschillen de meningen over fooi geven nogal. Geef jij fooi, soms of juist niet? En waar laat je dat vanaf hangen? Praat mee in de reacties.

NET BINNEN

amalia

Eindelijk bekend: Dit is de nieuwe vriend van Amalia

mrt 12, 20:23

Goed nieuws over het liefdesleven van prinses Amalia. Het was lang onduidelijk of ze een vriend heeft en wie dit dan precies is. Weekblad Story heeft een paragnost geraadpleegd voor de antwoorden. En...

cashq221

Oudere man mag in supermarkt niet contant betalen voor doosje aardbeien

mrt 12, 19:41

Op steeds meer plekken kiezen mensen er tegenwoordig voor om met hun pinpas te betalen. Contant geld bestaat echter nog steeds (en zal hopelijk ook altijd blijven bestaan). Toch zijn er inmiddels ook...

weather effects collage concept 2

Hagel en onweer op komst: Hier gaat het straks los

mrt 12, 14:47

Na een fenomenaal weekend met heerlijke lente-temperaturen, is het weer vandaag niet bepaald om over naar huis te schrijven. In de loop van de middag krijgen we namelijk 'intense buien', die gepaard g...

emile ratelband

Zoontje van Emile Ratelband overleden

mrt 12, 14:17

Emile Ratelband deelt verschrikkelijk nieuws. Tegen weekblad Story vertelt hij dat zijn zoontje vorige week is overleden. ''We kunnen het nog steeds niet bevatten. Ons zoontje Gustave is er niet meer'...