Horror-onweersbuien op komst: In deze provincies gaat het zo los

Nieuws
door Roland
maandag, 20 mei 2024 om 15:40
onweer
Het KNMI verwacht de komende dagen immense onweersbuien in het hele land. Deze zullen gepaard gaan met veel neerslag en hagel. Er kunnen stenen naar beneden komen met een omtrek van 1 en 2 centimeter. Alsof dat nog niet erg genoeg, steekt ook de wind de kop op.

Zwaar onweer

Vandaag moeten inwoners die in het noordwesten en het noordoosten van het land wonen zich schrap zetten. Het gaat niet alleen om onweer, maar dus ook om hagel.
Tijdens zo'n bui kan er in een tijdsbestek van slechts 60 minuten maar liefst 30 millimeter regen vallen. Even ter vergelijking: normaliter valt er in de hele maand mei gemiddeld 60 millimeter. De vrees bestaat dat dit zal leiden tot waterlast.
Vanwege de grote hoeveelheid, zou het water niet snel genoeg afgevoerd kunnen worden. Dat kan leiden tot onderlopende straten, maar ook tot overlast bij buitenactiviteiten.
Het KNMI heeft code geel uitgevaard voor zes provincies. Het gaat om Zuid-Holland, Noord-Holland, Drenthe, Flevoland, Friesland en Groningen.
De weerwaarschuwing duurt van 14.00 uur tot 20.00 uur.

Morgen: de rest van het land

Morgen wacht ons hetzelfde beeld, maar dan in de andere helft van Nederland. Het KNMI gaat opnieuw code geel uitvaardigen morgen.
Ditmaal zijn de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg aan de beurt. Hier is de verwachting dat het ook helemaal losgaat met onweersbuien en flink veel regen. Ook hier wordt gevreesd voor wateroverlast.
De buien van morgen lijken veel zwaarder te worden dan die vandaag, waarbij hagelstenen van twee centimeter in doorsnee op je knikker kunnen vallen. Let dus goed op.
De wind kan snelheden behalen van 70 kilometer per uur.

NET BINNEN

nedfra

Oranjefans zijn er helemaal klaar mee: ''Nooit meer opstellen''

jun 21, 22:37

Nederland speelde vanavond het tweede EK-duel. In groep D was Frankrijk de tegenstander. Vooraf waren de verwachtingen hoog, maar daar kwam eigenlijk helemaal niets van terecht. De slechtste man aan o...

koeman

Oranje-kijkers gaan helemaal los: ''Haal hem eruit''

jun 21, 21:35

Het Nederlands Elftal speelt momenteel op het EK tegen Frankrijk. Vooraf zag Ronald Koeman kansen op een overwinning. Inmiddels is het rust. Nederland komt er sporadisch uit, maar het lijkt er meer op...

armpit

Je okselhaar kleuren is nu de zomertrend van 2024

jun 21, 20:38

Anno 2024 zien we steeds meer vrouwen die besluiten hun okselhaar lekker te laten groeien, maar er ook voor kiezen om het te verven. Inmiddels kunnen we zelfs spreken van een trend. Sterker nog: missc...

natasja froger

Natasja Froger schrikt van tarief Joost Klein: ''Zoveel heeft René nooit gevraagd''

jun 21, 19:19

Het Songfestival ligt alweer een tijd achter ons, maar Joost Klein blijft razend populair. De Europapa-Fries komt om in de boekingen, en rekent een flinke gage. Natasja Froger is zich het apelazerus g...