Wanneer je werkzaam bent als hospiceverpleegkundige ontkom je niet aan emoties. Verdriet is een van deze emoties, terwijl er ook momenten zijn van diepe verwondering. Verpleegkundige Katie laat op TikTok iets los over een fenomeen dat ze talloze malen heeft waargenomen bij mensen die op het punt staan te overlijden.
Katie Duncan, een verpleegkundige en ‘death care coach’ uit het Amerikaanse Maryland, begeleidt al jaren mensen in hun laatste levensfase. Haar ervaring strekt zich uit van de intensive care tot thuiszorg en langdurige zorginstellingen.
Gedurende die jaren zag ze een terugkerend patroon bij mensen die op het punt staan te overlijden. Dit is iets dat haar telkens weer raakt.
In een recente video op TikTok vertelde Katie over een fenomeen dat zij als ‘mystiek’ omschrijft. Vlak voor hun overlijden maken veel mensen een beweging waarbij ze hun armen naar boven uitstrekken, alsof ze iets in de lucht proberen te grijpen.
''Het gebeurt opvallend vaak'', aldus Katie. ''Ze reiken letterlijk omhoog, alsof ze iemands hand willen pakken of iets onzichtbaars willen aanraken.''
Soms gaat dit gepaard met wat bekendstaat als eindelevensvisioenen. Patiënten vertellen dan dat ze een overledene zien, een dierbare, een huisdier, een engel of een helder licht.
In andere gevallen zeggen ze niets, maar maken ze wel de reikende beweging, alsof ze zich bewust zijn van een aanwezigheid die voor anderen onzichtbaar is.
Hoewel er vanuit de wetenschap nog geen verklaring voor bestaat, zien veel mensen in de palliatieve zorg dit als een vredige stap in het overgangsproces.
Katie benadrukt dat deze momenten zelden gepaard gaan met angst of onrust. Integendeel juist, de patiënten lijken juist een gevoel van kalmte en troost te ervaren.
''Het is een van die bijzondere, bijna heilige ervaringen die we als zorgverleners mogen meemaken'', zegt ze. ''Het herinnert je aan hoe kwetsbaar en bijzonder het leven is.''
Reacties
Onder de video verschijnen veel reacties van mensen die zeggen dit te herkennen. Heb jij dit wel eens gezien bij iemand die kort daarna overleed, of juist niet? Praat mee in de reacties op Facebook.