Nieuwe regels voor contante betalingen in winkels

Nieuws
door Roland
maandag, 01 juli 2024 om 8:23
contant geld
Betalen met contant geld wordt steeds minder populair. Dat heeft te maken met een aantal zaken. Maar tot hoeveel mag je in een winkel eigenlijk cash betalen? In dit artikel lees je alles over de wetgeving, en wat er na 31 maart 2025 gaat veranderen.

Contant geld

Zoals gezegd betalen steeds minder mensen met contant geld. Pinbetalingen en afrekenen met een mobiele apparaten zoals een smartphone of een smartwatch winnen steeds meer aan terrein.
Ook zijn er winkels die een pin-only beleid voeren. Hier kun je dus niet betalen met briefjes en muntjes. En ja, dat mag volgens de Nederlandse wetgeving. In de wet staat echter ook dat je niet zomaar grote sommen aan cash geld mag uitgeven.
Het grote nadeel voor de overheid, is dat men geen controle heeft over contant geld. Dat ligt digitaal anders, want elke transactie wordt gemonitord en is te traceren. Maar als jij cash betaalt, is dat dus niet aan de orde.

Maximaal contant betalen

Momenteel is het zo geregeld dat er geen maximumbedrag bestaat voor het uitgeven van contant geld. Als je een mooie auto ziet van 40.000 euro, dan mag je die gewoon cash afrekenen.
Dat wil zeggen: als jij 40.000 euro aan contanten op zak hebt. Maar nu komt het. Doe jij een contante betaling van boven de 10.000 euro? Dan is de verkoper verplicht een cliëntenonderzoek te doen.
De verkoper moet in dat geval vast kunnen stellen dat het ontvangen geld een betrouwbare herkomst heeft. Daar kun je meer over lezen bij de Rijksoverheid.

31 maart 2025

Het kabinet wil contante uitgaven naar beneden bijstellen. In 2019 werd er een wetsvoorstel ingediend waarin stond dat het maximumbedrag voor contante betalingen nog maar 3.000 euro mag zijn.
Inmiddels zijn we vijf jaar verder, en is het voorstel nog immer in ontwikkeling. Dat wil niet zeggen dat het niet gaat komen.
Sterker nog, men mikt op maximaal 31 maart 2025 om een verbod op contante betalingen boven de 3.000 euro in te voeren.
En met een verbod wordt dus ook een verbod bedoeld. Winkeliers zijn dan verplicht de betaling te weigeren.

Poll

NET BINNEN

marianne timmer

Marianne Timmer heeft een nieuwe vriend en dat is een hele bekende

jul 03, 9:32

Het had er eventjes alle schijn van dat Harry Mens en Marianne Timmer het nieuwste showbizzkoppel van ons land waren. Dat bleek niet het geval. En nu hoeft de bejaarde Business Class-presentator al he...

depay

Memphis geeft uitleg over bespottelijke hoekschop

jul 03, 8:13

EK-kijkers zagen Memphis Depay in de eerste helft van Roemenië - Nederland gisteren een corner nemen die finaal de mist in ging. Na afloop van het duel legt de nummer negen van Oranje uit wat zijn pla...

gover meit en joost klein

Diskwalificatie Joost Klein ongedaan gemaakt. EBU reageert

jul 02, 21:26

Goed nieuws voor Joost Klein. De Europapa-Fries is bij de eerstvolgende editie van het songfestival weer welkom. De diskwalificatie, die ook inhield dat hij tot nader order niet meer mocht komen, is d...

ronald koeman

Onbegrip bij kijkers en analisten: ''Dit slaat helemaal nergens op''

jul 02, 20:53

Oranje staat in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap voetbal. Hiep hoi. Maar tussen het hossen is er toch nog een puntje van kritiek gevonden op een besluit van Ronald Koeman. Rafael van der...