Nieuwe regels voor contante betalingen in winkels

Nieuws
door Roland
maandag, 01 juli 2024 om 8:23
contant geld
Betalen met contant geld wordt steeds minder populair. Dat heeft te maken met een aantal zaken. Maar tot hoeveel mag je in een winkel eigenlijk cash betalen? In dit artikel lees je alles over de wetgeving, en wat er na 31 maart 2025 gaat veranderen.

Contant geld

Zoals gezegd betalen steeds minder mensen met contant geld. Pinbetalingen en afrekenen met een mobiele apparaten zoals een smartphone of een smartwatch winnen steeds meer aan terrein.
Ook zijn er winkels die een pin-only beleid voeren. Hier kun je dus niet betalen met briefjes en muntjes. En ja, dat mag volgens de Nederlandse wetgeving. In de wet staat echter ook dat je niet zomaar grote sommen aan cash geld mag uitgeven.
Het grote nadeel voor de overheid, is dat men geen controle heeft over contant geld. Dat ligt digitaal anders, want elke transactie wordt gemonitord en is te traceren. Maar als jij cash betaalt, is dat dus niet aan de orde.

Maximaal contant betalen

Momenteel is het zo geregeld dat er geen maximumbedrag bestaat voor het uitgeven van contant geld. Als je een mooie auto ziet van 40.000 euro, dan mag je die gewoon cash afrekenen.
Dat wil zeggen: als jij 40.000 euro aan contanten op zak hebt. Maar nu komt het. Doe jij een contante betaling van boven de 10.000 euro? Dan is de verkoper verplicht een cliëntenonderzoek te doen.
De verkoper moet in dat geval vast kunnen stellen dat het ontvangen geld een betrouwbare herkomst heeft. Daar kun je meer over lezen bij de Rijksoverheid.

31 maart 2025

Het kabinet wil contante uitgaven naar beneden bijstellen. In 2019 werd er een wetsvoorstel ingediend waarin stond dat het maximumbedrag voor contante betalingen nog maar 3.000 euro mag zijn.
Inmiddels zijn we vijf jaar verder, en is het voorstel nog immer in ontwikkeling. Dat wil niet zeggen dat het niet gaat komen.
Sterker nog, men mikt op maximaal 31 maart 2025 om een verbod op contante betalingen boven de 3.000 euro in te voeren.
En met een verbod wordt dus ook een verbod bedoeld. Winkeliers zijn dan verplicht de betaling te weigeren.

Poll

NET BINNEN

frank dane

Frank Dane maakt bekend waarom hij al weken niet op de radio is

jul 24, 18:30

Frank Dane was al een paar weken afwezig bij Radio 583. Tot nu toe wist niemand wat er exact aan de hand is. De diskjockey heeft nu zelf een eind gemaakt aan alle speculaties. Op Instagram meldt hij d...

kaarsjes

Bekende realityster (27) dood gevonden in huis

jul 24, 12:12

Een zeer triest bericht. De bekende realityster Autumn (Oxley) Crittendon, die je kunt kennen uit de populaire MTV-show '16 and Pregnant', is op 27-jarige leeftijd overleden. De politie onderzoekt haa...

zomer

Monsterhitte keert terug: Op deze dagen wordt het snikheet

jul 24, 11:57

Heerlijk nieuws voor Nederlanders die vakantie vieren in eigen land. We moeten nog een paar dagen door de zure appel heen bijten, maar vanaf aanstaande zondag keert de zomer in vol ornaat terug in ons...

bastiaan

MAFS-Bastiaan deelt vreselijk verdriet: ''Het is niet anders''

jul 24, 11:11

Het zit niet mee voor Bastiaan, die je kunt kennen uit het meest recente seizoen van MAFS (Married at First Sight). Begin deze maand maakte hij wereldkundig een nieuwe vriendin te hebben, maar de roma...