Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen blijken massaal in de uitkering te zitten. Dat is de conclusie die kan worden opgemaakt na een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2021 werd een nieuw inburgeringsstelsel ingevoerd, dat zou moeten zorgen voor verplichte taallessen en een betaalde baan. Maar dat schijnt niet echt te lukken. Het aantal asielzoekers dat werkt is zelfs lager dan bij het vorige stelsel.
Na een jaar in Nederland heeft een kwart van de mannelijke statushouders en één op de tien van de vrouwelijke asielmigranten werk. Dat betekent dus dat 75 (!) van de mannen en 90 (!) procent van de vrouwen niet werken.
Inburgeren
Statushouders moeten de Nederlandse taal leren en moeten ook het een en ander leren over hoe het leven in ons land werkt. Het gros van de inburgeraars krijgt daar 2,5 jaar de tijd voor en moet hun inburgeringscursus afsluiten met een examen, zo meldt De Telegraaf.
Asielzoekers die aan het inburgeren zijn hebben gedurende die periode recht op een uitkering, waar ze volop gebruik van maken. In 2022 ontving negen op de tien statushouders in hun eerste jaar een uitkering. Daarna ging dat percentage iets naar beneden. In hun tweede jaar in Nederland profiteerden 63% van de mannen en 70% van de vrouwen van belastinggeld.
Te veel tijd
Nu kun je je afvragen of dat de schuld van de nieuwkomers is, of dat het ligt aan het inburgeringstraject. Het lijkt een combinatie.
Volgens Regioplan heeft het voor een groot deel te maken met de intensiteit van de lessen en het gebrek van aansluiting tussen de lessen en het werk. ''Mensen ervaren het als twee los van elkaar bestaande activiteiten.''
Veel statushouders blijken hun baan ook te hebben opgezegd, omdat de schooltijden hetzelfde waren als de werktijden. Een grote groep geeft aan dat inburgeren te veel tijd vergt om daarnaast nog aan het werk te gaan.
Kosten lopen op
Nederland wordt al jaren gezien als luilekkerland en dat blijkt ook wel uit de overvolle asielcentra. Er wordt nu verwacht dat het aantal inburgeraars de komende jaren 'gaat verdubbelen'.
Gemeenten zitten met de handen in het haar, want hoe moeten al die uitkeringen betaald worden? De VNG waarschuwde een paar dagen geleden nog dat het Rijk meer geld beschikbaar moet stellen, want anders zal men 'geen volwaardige inburgering' meer kunnen bieden.