In een metro op station Schiedam heeft vanmiddag een schietpartij plaatsgevonden. De politie meldt dat na onderzoek. Men heeft het vermoeden dat er hierbij iemand gewond is geraakt, maar het is niet duidelijk of dit door een kogel is gebeurd.
Schietpartij
Nederland begint steeds meer op het wilde westen te lijken. Vrijwel elke dag lees je weer iets over een steek- of schietpartij. Het is om moedeloos van te worden.
Ook vanmiddag was het klaarblijkelijk weer raak, al tast de politie vooralsnog in het duister over wie er precies betrokken was bij de gebeurtenis.
Getuigen melden dat er omstreeks 15.00 uur een schot werd gelost in de metro op Schiedam Centrum. Daarop werd het station afgesloten voor onderzoek.
De autoriteiten hebben camerabeelden opgevraagd. Zoals bekend hangen er niet alleen op elk station camera's, maar ook in metro's. Uit de beelden is gebleken dat er een schot is gelost in een metrostel. Uiteraard had dit veel erger kunnen aflopen.
Omdat men dus nog geen idee heeft hoe en wat, is er vooralsnog niemand aangehouden. Mogelijk zal dat later alsnog gebeuren, wanneer het onderzoek afgerond is.
Steekpartij
Vorige maand vond er in Schiedam een afgrijselijke steekpartij plaats waar een jongen van slechts 13 jaar
om het leven kwam. De verdachte is zijn eveneens 13-jarige klasgenoot.
De mogelijke reden van het fatale incident zou te maken kunnen hebben met een mislukte straatroof, die op 12 februari jongstleden plaatsvond.
Hierbij werd een poging tot beroving gedaan door twee jongeren. Een 65-jarige vrouw werd daarbij in haar rug gestoken.
De verdachte kan door de wet maximaal een jaar cel krijgen. Daarnaast kan de verdachte onderworpen worden aan een gedragsbehandeling, kan er familietherapie komen of volgt er persoonlijke begeleiding.
Het systeem is bedoeld om jongeren een tweede kans te geven, zelfs wanneer ze ernstige misdaden begaan zoals moord.
De maximumstraf voor minderjarigen tot 16 is één jaar jeugddetentie. Voor 16- en 17-jarigen bedraagt die twee jaar. Ook kan er jeugd-tbs (de PIJ-maatregel) worden opgelegd. Zo'n behandeling duurt maximaal zeven jaar en kan na die tijd worden omgezet in een tbs-behandeling.