Spanje ligt op ramkoers met contant geld. Mensen die vanaf nu geld pinnen, zijn verplicht dit door te geven aan de belastingdienst. Wie een opname niet doorgeeft, loopt het risico op een boete die kan oplopen tot wel 150.000 euro.
Verplicht doorgeven
De Spaanse belastingdienst heeft banken nu verplicht om elke opname of storting, gedaan door klanten, automatisch te melden.
Maar ook onder die bedragen zijn burgers niet veilig. De fiscus kan een 'patroon', zoals enkele opnames van een paar honderd euro, zien als een poging de controle te ontwijken. En dan? Dan ben je ontzettend de pineut. Dan volgt er een boete van 150 procent van het opgenomen bedrag, met een maximum van 150.000 euro.
Als je erover nadenkt is dat krankzinnig. Stel dat je een mooie auto ziet van laten we zeggen 5.000 euro, en je haalt 10 keer 500 euro af.
Dan word je ineens gezien als een crimineel c.q oplichter en kun je een boete krijgen die zo hoog is dat deze je hele leven kapotmaakt. Dit heeft weinig meer te maken met transparantie. Dit is puur wantrouwen naar burgers.
Waarom doet Spanje dit? Naar eigen zeggen wil de overheid de strijd aangaan met informele transacties en niet-geregistreerde inkomsten.
Bewijzen
Je kunt weliswaar contant geld opnemen, maar alleen als je kunt bewijzen wat je er mee gaat doen. De belastingdienst wil dat burgers alles gaan documenteren. Als je namelijk wordt aangemerkt als verdacht, zul je jezelf moeten kunnen verdedigen middels bewijzen.
Het komt erop neer dat Spanjaarden een heel dossier moeten gaan aanleggen voor iedere euro die ze uit een pinapparaat trekken. En dat terwijl contant geld gewoon legaal is en je niets anders doet dan je eigen geld opnemen...
Nu denk je misschien: wat heeft dit met Nederland te maken? Wel, er hoeft maar slechts een iemand in Den Haag te denken dat dit een goed idee is, en het balletje gaat rollen.
Wat is jouw mening over deze regel in Spanje? Laat het weten in de reacties en deel dit bericht vooral.