Het eerste dat je zegt tegen mensen nadat de klok 00.00 uur heeft geslagen tijdens de jaarwisseling is 'gelukkig nieuwjaar'. Helaas zijn niet alle mensen die je dat wilt wensen bij je in de buurt. De vraag die veel mensen hebben: tot wanneer kun je dit doen?
Nieuwjaarswensen
Zoals voor vrijwel alles in ons land blijken er mensen gespecialiseerd in deze materie. Iemand die dat is, heet Anne-Marie van Leggelo.
Zij is zoals ze dat met een mooi woord noemen een 'etiquette- en imago-expert'. Van Leggelo weet ons te vertellen tot wanneer je mensen een gelukkig nieuwjaar kunt wensen, maar vooral wanneer je er echt niet meer mee kunt aankomen.
Tegen Nu.nl vertelt Van Leggelo: ''Na 15 januari kun je nieuwjaarswensen echt als ‘te laat’ beschouwen.''
Ze stelt dat veel mensen na de jaarwisseling nog genieten van een korte vakantie. Daarom kom je er wel mee weg om bijvoorbeeld collega's pas na de vakantie een gelukkig nieuwjaar te wensen.
Richtlijn
15 januari is dus echt het maximum. Voor mensen die dat zelf ook veel te laat vinden, stelt Van Leggelo voor om 6 januari als richtlijn te nemen. Dan is het Driekoningen.
Van Leggelo verbindt het moment van nieuwjaarswensen ook met het opruimen van kerstversieringen. "Als je de kerstboom na 6 januari nog laat staan, ben je eigenlijk aan de late kant. Driekoningen markeert traditioneel het einde van de feestdagen", licht ze toe. Voor velen is dit ook een logisch moment om te stoppen met nieuwjaarswensen.
Hoewel er geen strikte regels zijn benadrukt Van Leggelo dat het handig is om een duidelijke grens te hanteren.
"Wil je helderheid, beschouw 6 januari als het moment om de kerstboom op te ruimen en 15 januari als de deadline voor nieuwjaarswensen. Een dag eerder of later maakt niet uit, maar iemand in februari nog een gelukkig nieuwjaar wensen voelt wel wat vreemd."