De gemeente Zaanstad en de politie waarschuwen dat er tijdens de komende nieuwjaarsnacht in de probleemwijk Poelenburg mogelijk opnieuw ernstige ongeregeldheden zullen plaatsvinden. Volgens De Telegraaf worden er maatregelen genomen.
Poelenburg
Jongeren zouden plannen maken om hulpverleners, specifiek de politie te confronteren, vergelijkbaar met of zelfs erger dan de rellen van vorig jaar.
Uit oproepen op sociale media blijkt dat ook jongeren uit andere steden, waaronder Amsterdam, zijn aangespoord om naar de wijk te komen en zich bij de onruststokers aan te sluiten.
Tijdens de vorige jaarwisseling liep het in Poelenburg volledig uit de hand. Een groep jongeren richtte zich op vernielingen, gooide zwaar vuurwerk naar mensen, voertuigen en agenten, en veroorzaakte branden.
De politie moest de Mobiele Eenheid (ME) inzetten om de situatie onder controle te krijgen. In totaal werden dertien jongeren, van wie de meesten niet uit de wijk kwamen, aangehouden.
Veiligheidsrisicogebied
De gemeente heeft Poelenburg bestempeld als een veiligheidsrisicogebied. Dit houdt in dat preventief fouilleren mogelijk is. Het gebied omvat onder andere de straten van de Twiskeweg tot de Zuidervaart.
Volgens de gemeente zorgen groepen van tien tot zeventig jongeren die door de wijk trekken voor een onveilig gevoel bij bewoners. Een recent incident waarbij vuurwerk een supermarkt binnen werd gegooid, versterkt deze zorgen.
Sommige bewoners zijn niet op de hoogte van de aangescherpte maatregelen. Bij de Sultan Ahmed Moskee klinkt het dat de vuurwerkoverlast dit jaar meevalt, mede door de hoge prijzen van vuurwerk.
Anderen menen dat de maatregelen, zoals preventief fouilleren, averechts kunnen werken en mogelijk juist escalatie in de hand werken. Ze wijzen erop dat dergelijke ingrepen het negatieve imago van de wijk kunnen versterken.
Toch zijn er ook bewoners die de maatregelen toejuichen. Een nieuwkomer in de buurt geeft aan regelmatig last te hebben van harde knallen en is blij dat de gemeente probeert in te grijpen. Volgens hem is strengere handhaving nodig om de overlast te beperken.
De discussie over preventie en repressie blijft echter levendig. Sommige bewoners pleiten voor meer preventieve maatregelen, zoals het wegnemen van de oorzaken van de onrust, in plaats van de focus te leggen op harde repressieve acties zoals preventief fouilleren en extra politietoezicht.