Terwijl Valkenburg in de rouw is vanwege het verlies van de Wilhelminatoren, meldt het KNMI een erg opvallende constatering. Vanmorgen vroeg werd er een 'signaal' waargenomen, die nagenoeg samen is gevallen met de plotselinge instorting.
Vanmorgen vroeg meldden inwoners dat ze de Wilhelminatoren niet meer zagen. Dat klopte, want
deze bleek te zijn ingestort.
Op beelden is te zien dat de bekende kroon van het Rijksmonument elders is beland. Voor de rest is er niets meer over van de toren, die er al sinds 1906 stond.
Oorzaak?
Intussen wordt er flink
gespeculeerd over de oorzaak van de instorting. Er zou een gasexplosie kunnen hebben plaatsgevonden, terwijl ook de zwakke ondergrond een reden zou kunnen zijn. Het KNMI komt echter met een andere mogelijke oorzaak.
In Valkenburg hebben seisometers vanmorgen een 'opvallend signaal' geregistreerd. Uit metingen blijkt er rond 05.31 uur een beving te zijn geweest.
Op nagenoeg hetzelfde moment stortte de Wilhelminatoren is. Het KNMI stelt dat een beving mogelijk de oorzaak is geweest van het gebeuren.
Meerdere meetstations
Op de seismometer bij Valkenburg was het signaal het duidelijkst, maar ook andere meetstations in de omgeving registreerden trillingen.
Deskundigen onderzoeken nu of de instorting van de toren het seismische signaal veroorzaakte, of dat een mogelijke lichte aardbeving juist de instorting in gang heeft gezet.
Beeld: KNMI
De Wilhelminatoren (30 meter hoog) was een Rijksmonument uit 1906 en was een iconisch gebouw dat onlosmakelijk aan Valkenburg was verbonden.
Om bij het bouwwerk te komen op de Heunsberg te komen, konden bezoekers besluiten om trappen te lopen of konden zij naar de toren via een kabelbaan. Vlak voor de toren ligt er een rodelbaan.
In de Wilhelminatoren zelf konden bezoekers naar een uitkijkpunt lopen om te genieten van het uitzicht over het Heuvelland. Ook kon je er abseilen. Onderin de toren was een restaurant gevestigd met een aangrenzend terras.