De 65-jarige Jan Suijkerbuijk is verbijsterd. Een op het oog simpele verlenging van zijn rijbewijs heeft hem in totaal 545 euro gekost.
Rijbewijs
Suijkerbuijk doet zijn verhaal tegen het
Algemeen Dagblad. Eind vorig jaar, in oktober, kroop hij achter de computer om bij het gemeenteloket een verlenging van zijn rijbewijs aan te vragen.
Inmiddels zijn we een half jaar verder, en is de rekening al opgelopen tot maar liefst 545 euro. Het klinkt te bizar voor woorden.
(tekst gaat verder onder de tweet)
Kosten
Maar hoe heeft het zover kunnen komen? Wel, Suijkerbuijk is woonachtig in de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn de administratiekosten, een lege om een gemeentepoppetje aan het werk te zetten, vijftig euro.
Toen hij zijn rijbewijs ging afhalen, ontbrak er iets belangrijks. Suijkerbuijk wil volgend jaar op vakantie in Canada en is in het bezit van een groot rijbewijs.
De gemeente had hem echter enkele een 'normaal' rijbewijs verstrekt. Volgens de loketambtenaar was dat totaal geen probleem. Hij zei: ''Je kunt het groot rijbewijs er zo weer op laten zetten.''
Dat bleek lariekoek. Suijkerbuijk moest opnieuw 50 euro betalen voor een groot rijbewijs. Had hij dit zelf moeten aangegeven, of had de ambtenaar gewoon moeten zien dat hij zo'n rijbewijs heeft? In elk geval moest hij dus dubbel betalen.
Gezondheidsverklaring
Er kwamen nog meer kosten. Als beroepschauffeur moet hij ook een gezondheidsverklaring overleggen. Dat kost 45 euro.
Hij moest zich verplicht melden bij een onafhankelijke keuringsarts. Bij iemand die een normaal rijbewijs heeft, hoeft dit pas vanaf 75 jaar. Ook dit kostte Suijkerbuijk weer geld: 90 euro.
En zelfs dan is het nog niet afgelopen. Ook een oogarts (160 euro) en een consult bij een internist (150 euro) waren nodig. De totale kosten komen daarmee uit uit 545 euro.
CBR
In een reactie laat het CBR weten dat men een 'volledig en verantwoord oordeel wil kunnen vellen over iemands rijgeschiktheid'.
Volgens woordvoerster Nanda Troost maakt het CBR geen cent winst. ''We krijgen ook geen subsidie van de overheid.''
Troost noemt de tarieven ook 'schappelijk' voor senioren. ''Net als bij een zorgverzekering werken wij volgens het solidariteitsbeginsel en hanteren we gelijke tarieven voor iedereen.''
''Dit betekent dat jongeren betalen voor de ouderen, omdat ze minder medische vragen en problemen hebben. Op die manier proberen we het betaalbaar te houden voor iedereen.''