De Albert Heijn slaat alarm over de veelverkochte haringfilet. Hier zit de potentieel levensgevaarlijke bacterie Listeria monocytogenes in. Deze kan niet alleen voedselinfecties veroorzaken. Volgens het Voedingscentrum overlijden er ook jaarlijks mensen aan de bacterie. Albert Heijn en de NVWA zijn er duidelijk over: Eet dit niet.
Haringfilet
Het gaat specifiek om de haringfilet van het eigen merk die houdbaar is tot 20 december van dit jaar, zo schrijft
Hart van Nederland.
De producten waarin de bacterie mogelijk terecht is gekomen, zijn waarschijnlijk verkocht tussen 3 en 8 december, zo stelt Albert Heijn. Mensen die de haring gekocht hebben, worden met klem geadviseerd deze niet te eten en terug te brengen naar de winkel.
Daar krijg je het aankoopbedrag dan terug. Dit kan eventueel ook online worden geregeld, aldus Albert Heijn.
Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt via social media voor het product en laat in het bericht eveneens weten dat je dit niet moet eten.
Niet voor het eerst
Eerder dit jaar was het ook al mis bij Albert Heijn. In augustus van dit jaar waarschuwde de supermarkt voor een ander haringproduct met uitjes. Ook hier zat mogelijk de bacterie in. De haring werd destijds ook verkocht bij PLUS.
Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes komt overal in de natuur voor. Hoewel de meeste mensen niet ziek worden van deze bacterie, stelt het Voedingscentrum dat er jaarlijks toch enkele mensen aan overlijden.
De bacterie is met name gevaarlijk voor mensen met een verminderde weerstand. Ook voor zwangeren kan de bacterie gevaarlijk zijn. Een besmetting kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte, aldus het Voedingscentrum.
Meer ellende
Op 27 november van dit jaar was er bij de ALDI ook al sprake van een
terugroepactie. Hier ging het ook om een visproduct, namelijk de gerookte forelfilet, waar mogelijk Listeria monocytogenes in zou zitten.