Meteoroloog waarschuwt iedereen die vanmiddag naar buiten gaat

Nieuws
door Roland
zondag, 23 juni 2024 om 8:20
nick page jagdpogvlaa unsplash
We hebben er lang op moeten wachten, maar de komende dagen krijgen we heerlijk zomers weer. En dat is natuurlijk prettig, al is de zonkracht zo hoog dat je al binnen een kwartier kunt verbranden. Het advies van meteoroloog Jordi Huirne: blijf binnen tussen 12 en 15 uur.

Krachtige zon

Met name in de kustgebieden wordt het behoorlijk zonnig. Zoals je weet is te lang zonnen erg schadelijk en als je een lichte huid heb, is het oppassen geblazen.
Maar ook als jouw huid niet snel verbrandt, kan te veel uv-straling ervoor zorgen dat je huid beschadigd raakt. Dat heeft dan weer snellere huidveroudering tot gevolg. Veel mensen weten het niet, maar in de maand juni is de zon het meest krachtig.

Goed insmeren

Rondom de langste dag van het jaar wordt binnen no-time een uv-index van 7 gehaald. Dat is ook aan de orde in de komende dagen.
Er gaat een waarschuwing uit naar iedereen die naar buiten gaan. Smeer jezelf goed in. Wanneer je verbrandt, merk je dat vaak niet direct. Pas na enkele uren word je huid rood en dan ben je al te laat. Insmeren dien je elke 2 uur te doen.
Extra gevaarlijk is dat onze huid na het sombere voorjaar nog niet gewend is aan de hoge zonkracht. Als je de zon ingaat maakt de huid melanine aan. De huid wordt donkerder en dit pigment beschermt je beter tegen uv-licht. Deze natuurlijke bescherming is bij veel mensen nog niet aanwezig.

Bewolking extra gevaarlijk

Je zou het wellicht niet zgegen, maar wanneer er stapelwolken verschijnen tijdens een zonnige dag gaat het verbranden nog sneller dan bij een heldere hemel.
Hoe dat kan? UV-straling van de zon weerkaatst dan ook via de wolken richting je huid. En dus is de uv-straling nog een stuk hoger. Oppassen dus!

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

NET BINNEN

frans bauer

Ex-man Sieneke reageert op affaire met Frans Bauer

okt 25, 20:01

Nederland is compleet in de ban van een mogelijke verhouding tussen Sieneke en Frans Bauer. De media hebben het er maar druk mee, en nu reageert de een na de ander. Zo ook de ex-man van Sieneke, die l...

amalia

Grote zorgen om Amalia: ''Huilde zichzelf in slaap''

okt 25, 17:41

Duitse media melden dat er grote zorgen zijn om prinses Amalia. De toekomstige koningin is in korte tijd veel kilootjes kwijtgeraakt omdat ze het moeilijk zou hebben met haar overgewicht. Volgens het...

rob de nijs

Jet deelt groot verdriet over Rob de Nijs

okt 25, 14:07

Jet de Nijs, de vrouw van Rob de Nijs, heeft een emotioneel bericht geplaatst op Instagram, waarin ze even stilstaat bij de tijd dat haar man nog op het podium stond: ''Wat mis ik die dagen.''Jet deel...

wendy van hout

Wendy van Hout kan er niet meer tegen, stapt naar de politie

okt 25, 11:58

Wendy van Hout gaat door een verschrikkelijke periode heen. De vriendin van Peter Gillis stond recent in de rechtbank tegenover een van de vaders van haar kinderen, die dreigt om meerdere sekstapes wa...