Monique (27) krijgt een boete van 1.250 euro als ze zonder kleren in haar eigen huis loopt

Nieuws
door Roland
woensdag, 16 oktober 2024 om 14:22
young cozy woman outdoors
Een bizar stukje bij het Algemeen Dagblad. De Vereniging van Eigenaars (VvE) van de 27-jarige Monique* heeft tamelijk bizar reglement opgesteld waarbij er torenhoge boetes worden uitgedeeld voor de gekste overtredingen.

Naaktlopen

Zo krijgt een bewoner een prent van 1.250 euro wanneer hij of zij wordt betrapt op naaktlopen in huis, terwijl ook de was ophangen aan het balkon een boete van 250 euro oplevert.
Alsof dat nog niet bizar genoeg is, moet het in het bewuste flatgebouw in Amersfoort verplicht stil zijn tussen 12.00 en 13.00 uur. De VvE legt een forse boete op als zij iets in je woning willen inspecteren, en jij weigert de deur voor hen open te doen.
Klinkt als een horrorvereniging. De vraag is natuurlijk of dat eigenlijk weg mag, en tot hoe ver de VvE mag gaan in het bepalen wat jij in je eigen woning doet.

Spelregels

Volgens Astrid Luijk, notarieel jurist bij VvE Belang mag een VvE boetes uitschrijven, zolang deze maar binnen de spelregels van de VvE vallen.
Klinkt moeilijk, maar het komt erop neer dat een VvE boetes mag uitdelen wanneer er een regel overtreden wordt die ergens zwart-op-wit staat. Daarnaast moeten de boetebedragen ook nog terug te vinden zijn in het splitsingsreglement, of in een huishoudelijk reglement.
Een boete van 1.250 euro voor naaktlopen in je eigen huis omdat je buurman toevallig naar binnen gluurt? Dat gaat natuurlijk nergens over.
De regels moeten dan ook redelijk zijn. En hoe zit het met een boete wanneer iemand de deur weigert open te doen voor een inspectie door de VvE? Ook absurd. ''Ze mogen je privégedeelte alleen betreden als het gaat om zaken die belangrijk zijn voor het hele gebouw.''

Wat mag wel?

Enfin, een VvE mag dus wel regels opstellen die voor iedereen van toepassing zijn. Dat houdt echter niet in dat ze allemaal maar even kunnen bepalen.
VvE-jurist Klaas Jan Schuurs: ''Afhankelijk wat is opgenomen in het reglement mag een VvE bijvoorbeeld wel aanpassingen aan gemeenschappelijke zaken verbieden, zoals de galerij, de entree en de buitenkant van het gebouw.''
En ja, dan mogen ze je dus verbieden om je was op te hangen aan het balkon. Een airco plaatsen? Dat kan ook niet zomaar. Zelfs de raamkozijnen vervangen kan verboden worden.

Boete

En hoe zit het dan met opleggen van boetes? Een VvE mag niet zomaar een boete in je brievenbus stoppen. Er moet eerst een gesprek plaatsvinden en als dat geen uitkomst biedt, volgt een schriftelijke waarschuwing. Die moet per post verstuurd worden.
Hiermee krijgt een eigenaar dan de kans om in verweer te gaan. Pas wanneer dat ook geen soelaas biedt, mag er een boete worden opgelegd.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

* De vrouw op de afbeelding is niet Monique, maar geldt ter illustratie en is afkomstig van Freepik.

NET BINNEN

maximemeiland

Maxime Meiland woest: Leroy is te ver gegaan met een ander

okt 16, 13:57

Oh nee! Maxime Meiland heeft haar man Leroy Molkenboer op het matje geroepen, nadat hij 'te ver' ging met een andere vrouw. In haar podcast Maxime's Mini Misdaad zet ze Leroy flink te kakken: ''Wat de...

hazejs

Nieuwe wending in rel André Hazes en Rachel: ''Nu gaat het los''

okt 16, 12:46

André Hazes heeft besloten om NIET in te gaan op de sommatie van Rachel. Zijn woordvoerder laat weten dat er een brief is uitgegaan naar de advocaat van Rachel, waarin wordt aangegeven dat André zijn...

frans bauer

Roddelpraat deelt krankzinnig gerucht: ''Frans Bauer is vreemdgegaan''

okt 16, 11:23

De heren van het YouTube-programma Roddelpraat gaan vanavond tijdens de uitzending een krankzinnig gerucht de wereld inslingeren. Jan Roos en Dennis Schouten beweren namelijk dat Frans Bauer zijn vrou...

saharazand

Enorme wolken saharazand onderweg: ''Was je auto niet vandaag''

okt 16, 10:49

Nederland kan zich opmaken voor een heerlijke nazomerdag. De temperaturen kunnen vandaag oplopen tot een graad of 23. Hartstikke lekker, al komt er ook saharastof mee. Dat meldt meteorloog Jordi Huirn...