Morgen nog veel warmer dan gedacht: Hitterecords worden verpulverd

Nieuws
door Roland
vrijdag, 05 april 2024 om 19:29
strand
Stop de persen! Hoewel we pas net in de lente zitten, wordt morgen wordt een uitzonderlijke zomerse dag. Waar men in eerste instantie voorspelde dat het iets warmer dan 20 graden zou gaan worden, is dat nu 26! graden. De verwachting is dat vele records verpulverd gaan worden.

Warmterecords gaan sneuvelen

We beginnen met een historisch feit. Het huidige temperatuurrecord van 6 april staat nu nog op 23 graden. Dat werd gemeten in 2020 en dat is dus nog niet eens zo gek lang geleden.
Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar weet het zeker: morgen gaat dat record er (ruim) aan. Wat nu nog rest is de vraag of er ook in De Bilt minimaal 25 graden gemeten gaat worden. Dat zou heel bijzonder zijn, want dan spreken we officieel van een zomerse dag.
En waarom is dat bijzonder? Wel, omdat dat in onze hele geschiedenis nooit eerder is gebeurd dan op 14 april. Op die datum in 2007 was het zover.

Morgen 26 graden

Lokaal kan de temperatuur morgen zelfs uitkomen op 26! graden. Als dat gebeurt is dat plezier voor inwoners van het zuiden van het land. Dat zou overigens geen record betekenen. De vroegste zomerdag staat namelijk genoteerd op 29 maart 1968.
Toen werd het in het oosten van Brabant en in Noord-Limburg warmer dan die magische grens. Maar goed, er zijn slechts vier lokale zomerse dagen geweest die vroeger vielen dan 6 april, aldus meteoroloog Middendorp.

Saharastof

Morgen wordt het ongeveer 12 graden warmer dan 'normaal' is voor deze tijd. Elders in Europa is het nog veel erger. In het zuiden van Duitsland wordt het maar liefst 16 graden warmer. De warme lucht die vanuit het zuiden van Europa binnenkomt, brengt ook Saharastof in beweging.
En dus kan iedereen zondag weer mooi naar de wasstraat. Geen ramp, want zo mooi als morgen gaat zondag helaas niet worden.

NET BINNEN

gover meit en joost klein

EBU geeft eindelijk opheldering over diskwalificatie Joost Klein, AVROTROS laaiend

mei 19, 11:10

De EBU (European Broadcasting Union) heeft weer iets meer losgelaten over het diskwalificeren van Joost Klein bij Eurovisie. En dat maakt de tongen los. De AVROTROS is laaiend en is voornemens om bezw...

olcay gulsen

Olcay Gulsen eindelijk eerlijk, maakt de echte reden van de breuk met Ruud bekend

mei 18, 20:50

Olcay Gulsen is inmiddels alweer een tijdje vrijgezel, sinds ze vorig jaar uit elkaar ging met radio-dj Ruud de Wild. Ze was bijna vier jaar met hem samen, maar heeft de reden van de breuk nooit onthu...

rob de nijs

Jet deelt ontroerend bericht over Rob de Nijs

mei 18, 20:34

Jet de Nijs heeft op Instagram voor huilende volgers gezorgd. De vrouw van Rob de Nijs heeft een foto van zichzelf met haar man gedeeld en heeft daar een erg ontroerende tekst bij geschreven. Mensen v...

markus spiske n tfau9gtf0 unsplash

Zoveel contant geld mag je in je woning bewaren

mei 18, 18:49

De discussie over het belang van contant geld is actueler dan ooit, nadat er in slechts twee dagen tijd twee keer een gigantische pinstoring is geweest. Wat veel mensen zich afvragen: hoeveel contant...