Morgen nog veel warmer dan gedacht: Hitterecords worden verpulverd

Nieuws
door Roland
vrijdag, 05 april 2024 om 19:29
strand
Stop de persen! Hoewel we pas net in de lente zitten, wordt morgen wordt een uitzonderlijke zomerse dag. Waar men in eerste instantie voorspelde dat het iets warmer dan 20 graden zou gaan worden, is dat nu 26! graden. De verwachting is dat vele records verpulverd gaan worden.

Warmterecords gaan sneuvelen

We beginnen met een historisch feit. Het huidige temperatuurrecord van 6 april staat nu nog op 23 graden. Dat werd gemeten in 2020 en dat is dus nog niet eens zo gek lang geleden.
Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar weet het zeker: morgen gaat dat record er (ruim) aan. Wat nu nog rest is de vraag of er ook in De Bilt minimaal 25 graden gemeten gaat worden. Dat zou heel bijzonder zijn, want dan spreken we officieel van een zomerse dag.
En waarom is dat bijzonder? Wel, omdat dat in onze hele geschiedenis nooit eerder is gebeurd dan op 14 april. Op die datum in 2007 was het zover.

Morgen 26 graden

Lokaal kan de temperatuur morgen zelfs uitkomen op 26! graden. Als dat gebeurt is dat plezier voor inwoners van het zuiden van het land. Dat zou overigens geen record betekenen. De vroegste zomerdag staat namelijk genoteerd op 29 maart 1968.
Toen werd het in het oosten van Brabant en in Noord-Limburg warmer dan die magische grens. Maar goed, er zijn slechts vier lokale zomerse dagen geweest die vroeger vielen dan 6 april, aldus meteoroloog Middendorp.

Saharastof

Morgen wordt het ongeveer 12 graden warmer dan 'normaal' is voor deze tijd. Elders in Europa is het nog veel erger. In het zuiden van Duitsland wordt het maar liefst 16 graden warmer. De warme lucht die vanuit het zuiden van Europa binnenkomt, brengt ook Saharastof in beweging.
En dus kan iedereen zondag weer mooi naar de wasstraat. Geen ramp, want zo mooi als morgen gaat zondag helaas niet worden.

NET BINNEN

ruud gullit

Ruud Gullit reageert: dit vindt hij van supporters die zich bruin schminken om op hem te lijken

jun 18, 21:21

In de afgelopen dagen is er veel te doen geweest over een paar Nederlandse voetbalfans die op de tribune zaten tijdens het EK-duel tussen Polen en Nederland. De supporters zaten verkleed als Ruud Gull...

louisa janssen

Louisa Janssen in diepe rouw: ''Plotseling overleden''

jun 18, 20:07

Louisa Janssen verkeert in een zwaar rouwproces. Nadat ze twee jaar geleden haar broertje al verloor, is ze nu wederom een familielid kwijtgeraakt. Haar oom is totaal onverwachts overleden, en op Inst...

reinier

Victor Reinier heeft een nieuwe vriendin, maar die is nog getrouwd

jun 18, 19:20

Victor Reinier lust er wel pap van. De acteur is nog niet officieel uit elkaar met Aimée Kiene, maar volgens Juicechannel zijn de twee al een tijdje niet meer samen. Reinier zou inmiddels een nieuwe v...

pexels toon de vos 11925052 6208447

Weeronline waarschuwt voor overstromingen: Hier gaat het straks gigantisch los

jun 18, 14:19

Vandaag is een kletsnatte dag, waarbij een intensief regengebied over ons land trekt. Naast veel neerslag, gaat het mogelijk ook fel onweren. Het zuidoosten van het land moet zich opmaken voor zwaar n...