Zoveel contant geld mag je belastingvrij in je huis hebben liggen

Nieuws
door Roland
zaterdag, 16 maart 2024 om 18:17
geld
We bevinden ons weer in de tijd dat je belastingaangifte moet doen. Miljoenen Nederlanders zijn verplicht om door te geven wat ze vorig jaar hebben verdiend en wat hun bezittingen in 2023 waren. Wat ze nu ook willen weten, is hoeveel content geld jij bezit.

Belastingaangifte 2023

De reden daarvan is nogal eenvoudig. Als jij boven een bepaald bedrag aan contant geld in huis hebt, willen ze daar weer belasting over heffen. Veel Nederlanders weten niet hoeveel ze maximaal in huis mogen hebben. En daarom zochten wij dat voor je uit.
Je moet dus aangifte doen over het jaar 2023. En dus moet je ook kijken naar de regels uit dat jaar. De regels van 2024 zijn dus niet relevant.

Wat is contant geld?

Was jij in 2023 alleenstaand? Dan mocht je 596 euro aan contant geld in je woning hebben zonder dat je daar belasting over moet betalen. Als je een fiscale partner had, betekent dat een verdubbeling. In dat geval lag het bedrag dus op 1.196 euro.
Daar komen overigens nog wat kleine lettertjes bij, want onder contant geld worden niet alleen eurobriefjes en muntjes verstaan. Cadeaubonnen en vouchers tellen ook mee. Heb jij voor je verjaardag een voucher van vijftig euro gekregen? Dan wordt dat dus gezien als 50 euro contant.

Hoeveel contant geld maximaal in huis?

In Nederland bestaat er geen maximum als het aankomt op contant geld. Je mag honderd miljoen in je woning hebben liggen, alleen is dan 596 euro belastingvrij. Het Nibud adviseert overigens een bedrag van 50 euro. Als er weer eens een bankstoring is, is dat wel handig.

NET BINNEN

steenrijk straatarm

Steenrijk, Straatarm-kijkers gaan helemaal los: ''Dit is niet te geloven''

mei 15, 22:00

Het is woensdagavond en dus was het vanavond weer tijd voor een nieuwe aflevering van het programma Steenrijk, Straatarm. Kijkers zijn weer massaal in de pen geklommen om te reageren op de deelnemers...

hermanberghuis

Wie kent Herman uit Idols nog? Zo ziet hij er nu uit

mei 15, 19:16

Bijna iedereen kent Herman Berghuis uit Idols wel. Hij werd beroemd in Nederland door zijn deelname aan Idols in 2003, maar is inmiddels uit de spotlights verdwenen. Wij hebben voor je uitgezocht hoe...

joost klein

Joost Klein is vermist: dit is wat we nu weten

mei 15, 12:44

Songfestival-dissonant Joost Klein is spoorloos. De Europapa-Fries reageert nergens meer op. Zelfs een van zijn beste vrienden slaagt er niet in om Joost te pakken te krijgen. Evert Santegoeds vertelt...

joostklein

Dit riskeert Joost Klein voor incident Eurovisie: ''Heel zwaar''

mei 15, 8:49

Joost Klein zou een 'dreigende vuistbeweging' hebben gemaakt richting een cameravrouw. Dat is alles wat we nu weten. Die beschuldiging kan hem peperduur komen te staan, zo legt Dennis Martinsson, assi...