Noodmaatregelen van kracht door code oranje: ''Ga niet douchen''

Opmerkelijk
door Roland
dinsdag, 09 juli 2024 om 15:25
onweer
Vanmiddag belooft oppassen te worden in verband met de weersomstandigheden. In het hele land is code oranje van kracht. Er worden fikse onweersbuien verwacht, harde wind, bakken met regen en hagelstenen van wel vier centimer. Het Rode Kruis roept op tot voorbereidingen.

Code oranje

Zoals gezegd staat ons een bijzondere middag en avond te wachten. Rond een uurtje of vijf begint het onweer in een aantal provincies, waarna ook de rest van het land zich kan gaan opmaken voor noodweer. Niet prettig, maar it is what it is.
Op de website van het KNMI kun je lezen wat je moet doen bij code oranje. Het Rode Kruis adviseert om binnen te blijven als de hel losbarst. Eenmaal binnen zijn er aanvullende richtlijnen.
Het Rode Kruis adviseert om ramen en deuren te sluiten. Ook blijf je beter uit de buurt van elektrische kabels.

'Niet douchen'

Dan komt een goede tip. Tijdens code oranje wordt het afgeraden om in bad te gaan, of om onder de douche te staan. De hulporganisatie stelt dat je dit het best kunt uitstellen tot het noodweer voorbij is.
Mensen die in een auto zitten, kunnen met een gerust hart hun weg vervolgen. In een auto met gesloten dak is de kans groot dat je veilig bent.
Op het water zit je 'meestal goed' als je jezelf op een boot begeeft van metaal, waarbij de kooi dichtgemaakt kan worden.

Buiten

Het kan natuurlijk zo zijn dat je buiten bent ten tijden van noodweer. Wees dan verstandig en blijf weg bij een boom. Die trekken bliksem aan.
Ook is het onverstandig om in de buurt van hoge gebouwen te lopen. IJzeren hekken vindt het Rode Kruis ook niet bepaald snugger.
Maar wat moet je doen als je in een open veld bent? Heel makkelijk: ga op je hurken zitten. Je kunt ook ineen duiken, met je voeten tegen elkaar. Als je graag problemen wil, moet je languit gaan liggen. Niet doen, dus.

NET BINNEN

freriks

De Slimste Mens-kijkers klaar met één deelnemer

jul 23, 21:49

Toekomstig De slimste mens-presentator Herman van der Zandt is dit seizoen kandidaat van deze populaire televisiequiz. Herman was vanavond ook weer te zien, net als Fay Lovsky. De zangeres is echter n...

martien

'Martien heeft een nieuwe vriend en dat is een hele bekende'

jul 23, 19:23

De roddelbladen en gerenommeerde nieuwswebsites koppen allemaal dat Martien Meiland openheid van zaken geeft over een 'geheime relatie'. Andere websites schrijven dat de realityster nu eindelijk een v...

hermanberghuis

Wie kent Herman uit Idols nog? Zo ziet hij er nu uit

jul 23, 19:16

Bijna iedereen kent Herman Berghuis uit Idols wel. Hij werd beroemd in Nederland door zijn deelname aan Idols in 2003, maar is inmiddels uit de spotlights verdwenen. Wij hebben voor je uitgezocht hoe...

carlo

Vader Carlo Boszhard met spoed opgenomen

jul 23, 19:03

Carlo Boszhard, die het afgelopen seizoen van Married At First Sight presenteerde, heeft schokkend nieuws gedeeld. In zijn column voor Televizier schrijft hij dat zijn vader in het ziekenhuis ligt en...