Je houdt van hem, je gedoogt hem of verafschuwt hem: premier Mark Rutte, de man die ons land al 12 jaar lang bestuurt. Heb jij je ooit wel eens afgevraagd wat het nu eigenlijk schuift om minister-president van Nederland te zijn? Kortom: wat is het salaris van Mark Rutte? Goed nieuws: want wij hebben het antwoord. Wat is het salaris van Mark Rutte?
Vanzelfsprekend is het inkomen van Mark Rutte hoog. En of je het er nu mee eens bent of niet: de verantwoordelijkheid van het besturen van een land, wordt goed betaald. Desalniettemin zitten zijn verdiensten dan weer onder het salaris van bijvoorbeeld een CEO van een bedrijf.
De informatie over het salaris van Mark Rutte, is gewoon openbaar. Daardoor is het niet moeilijk te achterhalen wat het maandelijkse inkomen van de premier is. In dit geval baseren wij de informatie op de website parlement.com, dat hier de laatste cijfers publiceert.
Het bruto jaarsalaris van Mark Rutte ligt op 175.548 euro. Hierbij is vakantiegeld en de eindejaarsuitkering inbegrepen. Wat daarentegen niet is meegerekend, is de vaste jaarlijke onkostenvergoeding van 9.250 euro. Die komt er dus nog bij.
Mark Rutte: salaris per maand, week en dag
Zowel de premier als ministers ontvangen volgens de actuele cijfers een bruto maandsalaris van 14.629,05 euro. Als je dat doorberekent, kom je uit op:
- Week: € 3.375,94
- Dag: € 675,19
Hoe hoog is het netto salaris van Mark Rutte?
Natuurlijk, op het eerste oog lijkt het een enorm hoog salaris en dat is ook wel zo. Echter is het een schijntje als je dit afzet tegen bedragen die CEO's van pakweg Ahold Delhaize, eigenaar van onder meer Albert Heijn, op jaarbasis binnenharken.
Frans Muller, die dat bedrijf in 2020 aanstuurde, boerde extreem goed en ontving maar liefst zes miljoen euro. Ook Alan Jope, CEO van Unilever heeft weinig reden tot klagen met een jaarinkomen van 4,9 miljoen euro. Zo hoog is dat salaris van Mark Rutte dus niet. In vergelijking dan.
Tel daar bij op dat we het hebben over een bruto salaris. De premier betaalt net als alle Nederlands ook belasting en dus gaat er een aanzienlijk bedrag af van wat hij uiteindelijk overhoud. Op 16 maart 2021 gaf Rutte hier opheldering over in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.
Hierin vertelde hij dat het gaat om 7.300 of 7.400 euro. ''Daar zit alles in, ook onkostenvergoedingen en alle toestanden'', zei hij toen.