Nieuwe details over Eurovisie uitgelekt: dit verzweeg de EBU

Entertainment
door Roland
zondag, 26 mei 2024 om 8:47
joost klein eurovisie
Het Eurovisiesongfestival ligt inmiddels al twee weken achter ons. Toch komen er steeds meer lijken uit de kast. De Noorse boulevardkrant VG openbaart nu heel heftig nieuws. Zes deelnemende landen zouden van plan zijn geweest zich op het laatste moment terug te trekken.

Eurovisie

De afgelopen editie van Eurovisie was vermoedelijk de meest spraakmakende editie ooit. Dat had niet alleen te maken met de diskwalificatie van Joost Klein.
Lang voordat het liedjesfestijn in Zweden begon, waren er al allerlei protesten van clubjes mensen die het niet konden verkroppen dat zangeres Eden Golan mee mocht doen namens Israël. Dat zorgde voor spanningen, en in de halve finales kwamen meerdere artiesten met een soort statement, waarmee ze steun betuigden aan de Palestijnen.

Zes landen overwogen terugtrekking

De Noorse krant VG meldt nu opvallend nieuws. Zes landen zouden een half uur voor de finale de stekker eruit hebben willen trekken. Een van de landen zou de uiteindelijke winnaar Zwitserland zijn geweest.
Naast Zwitserland zouden ook Ierland ,Noorwegen,Griekenland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk niet meer mee hebben willen doen. Griekenland ontkent de aantijgingen echter.
Reden hiervoor zou onder andere de aanwezigheid van Eden Golan en haar delegatie zijn geweest. De landen zouden hebben gewezen op 'grote veiligheidsspanningen' en 'het gedrag' van de mensen rondom de zangeres.
Magnus Børmark, bandlid van het Noorse Gåte, geeft toe dat zijn land tot de laatste seconde overwogen heeft zich terug te trekken.
Volgens het bandlid leefde bij veel artiesten het idee dat Israël de kans kreeg om het Songfestival als politiek instrument te gebruiken.

EBU

VG meldt dat de zes landen tot 25 minuten voor aanvang van de finale, in 'crisisoverleg' zaten met organisatie EBU. Door in te praten op de artiesten trok niemand zich uiteindelijk terug.
Waarom heeft de EBU dit geheim proberen te houden? In een reactie laat de EBU weten dat er met meerdere delegaties over verschillende kwesties is gesproken tijdens Eurovisie.
''Individuele gevallen zullen tijdens de volgende vergadering worden besproken door het bestuursorgaan van het evenement.''
Update 27-05 / 15.00 uur:
Joost heeft inmiddels voor het eerst gereageerd. Op het podium in Canada ging hij gisteren helemaal los over de EBU.

NET BINNEN

memphis depay

Memphis laat van zich horen na kritiek en maakt het nog erger

jun 22, 20:49

Memphis Depay is momenteel de meest besproken speler van het Nederlands Elftal. Niet omdat hij het nu zo fantastisch doet, maar omdat Oranje met een mannetje minder lijkt te spelen als hij meedoet. Me...

ioann mark kuznietsov q1ncovsaloc unsplash

Beroemde acteur uit populaire serie (56) plotseling overleden

jun 22, 20:25

Zeer verdrietig nieuws op deze zaterdagavond. Zojuist is bekendgeworden door acteur Taylor Wily plots is overleden. De 56-jarige Amerikaan maakte niet alleen furore op het witte doek, maar werd ook be...

sylvie meis

Sylvie Meis heeft een nieuw liefje (33) en dat is een hele bekende miljonair

jun 22, 18:36

Mannenverslinder Sylvie Meis heeft een nieuwe vriend en die werkt niet achter de kassa bij de Aldi. Nee, het zou volgens de Telegraaf gaan om een hele bekende miljonair. Iemand die vermoedelijk meer g...

memphis

Depay vertelt wat hij van zijn eigen prestatie vond: ''Die man is niet goed snik''

jun 22, 11:47

Memphis Depay speelde gisteren een belabberde wedstrijd tegen Frankrijk. Voetbal International gaf hem de allerslechtste beoordeling van alle spelers. Met een 4 als rapportcijfer kwam hij er nog goed...