Flinke ophef over Amalia: ''Hoe durf je dit te doen in deze tijden?''

Koningshuis
door Roland
dinsdag, 07 mei 2024 om 20:17
amalia
Prinses Amalia krijgt online flinke kritiek. De oudste dochter van ons koningspaar wil per 1 januari volgend jaar weer onkostenvergoeding ontvangen. En dat zorgt bij veel mensen voor onbegrip, want dat geld wordt door de belastingbetaler opgehoest.

Onkostenvergoeding

De Tweede Kamer heeft vanmiddag een afschrift gekregen van een brief die Mark Rutte aan Amalia verstuurd heeft, naar aanleiding van haar verzoek.
Hierin staat onder meer: ''Door voorzienbare kosten die samenhangen met een zelfstandige en onafhankelijke invulling van uw functie, waaronder een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijft, heeft Amalia aangegeven per 1 januari te willen stoppen met het terugstorten van deze vergoeding.''

Miljoenenuitkering

Vorig jaar had Amalia recht op 1,8 miljoen euro. Die uitkeringen bestaat uit een inkomen van 322.000 euro en een onkostenvergoeding van 1,5 miljoen euro.
Voordat de prinses 18 werd, liet ze middels een brief aan premier Rutte weten tot het einde van haar studie af te zien van haar uitkering.
Ze vond het ongemakkelijk omdat ze er naar eigen zeggen 'weinig als tegenprestatie' tegenover kon stellen. Ze vond het ook zielig voor andere studenten, die financieel moeilijk rond kunnen komen.
De onkostenvergoeding wilde ze de afgelopen jaren ook niet ontvangen, omdat ze geen hoge kosten hoefde te maken. Amalia studeert momenteel aan de Universiteit van Amsterdam.
Vanaf 1 januari wil ze de 1,5 miljoen euro dus weer ontvangen. Het inkomen van 322.000 euro zal ze wel blijven terugstorten.

Felle kritiek

Op X is men niet te spreken over het besluit van Amalia. Ene Samuel is des duivels: ''Wij kunnen boodschappen en onze huizen niet meer betalen, maar DAMETJE krijgt anderhalf miljoen euro van ons belastinggeld.'' Er zijn nog meer mensen die dit niet begrijpen. Onderstaand een selectie:

NET BINNEN

joost klein

Expert berekent: Op deze plek zou Joost geëindigd zijn in de finale

mei 19, 12:27

Het afgelopen Songfestival was by far een van de meest beruchte, zoniet de meest besproken editie die er ooit geweest is. Dat had voornamelijk te maken met het elimineren van Joost Klein. Veel mensen...

gover meit en joost klein

EBU geeft eindelijk opheldering over diskwalificatie Joost Klein, AVROTROS laaiend

mei 19, 11:10

De EBU (European Broadcasting Union) heeft weer iets meer losgelaten over het diskwalificeren van Joost Klein bij Eurovisie. En dat maakt de tongen los. De AVROTROS is laaiend en is voornemens om bezw...

olcay gulsen

Olcay Gulsen eindelijk eerlijk, maakt de echte reden van de breuk met Ruud bekend

mei 18, 20:50

Olcay Gulsen is inmiddels alweer een tijdje vrijgezel, sinds ze vorig jaar uit elkaar ging met radio-dj Ruud de Wild. Ze was bijna vier jaar met hem samen, maar heeft de reden van de breuk nooit onthu...

rob de nijs

Jet deelt ontroerend bericht over Rob de Nijs

mei 18, 20:34

Jet de Nijs heeft op Instagram voor huilende volgers gezorgd. De vrouw van Rob de Nijs heeft een foto van zichzelf met haar man gedeeld en heeft daar een erg ontroerende tekst bij geschreven. Mensen v...