Het is opnieuw helemaal mis in de Nederlandse voedselindustrie. Supermarktketens Picnic en ALDI waarschuwen nu voor salami verkocht is in de winkels. Hier zit de 'shigatoxine' producerende E.coli bactie (STEC) in.
Salami
De ALDI slaat groot alarm en roept mensen op de salami absoluut niet te eten. In een verklaring schrijft de supermarkt:
''Uit controle is gebleken dat er mogelijk Shigatoxine producerende E. coli (STEC) aanwezig is in salami 150 g met houdbaarheidsdata 06-12-2025, 07-12-2025, 09-12-2025. Andere houdbaarheidsdata van dit product zijn niet getroffen.''
De supermarkt vervolgt: ''Eet dit product niet. Breng het terug naar de winkel, ook als de verpakking open is. U krijgt dan het hele aankoopbedrag terug. U hoeft geen kassabon te laten zien.''
Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt via social media. Zijn spreken van een belangrijke veiligheidswaarschuwing. ''Deze bacterie kan ernstige gezondheidsrisico's vormen. Eet de salami niet.''
Meer incidenten
Exact
een week geleden was het ook al mis bij supermarkten. Toen ging het om boerenmetworst welke verkocht was bij onder meer Boon's, Hoogvliet, PLUS, Poiesz en Spar.
Het gaat om worst met verschillende houdbaarheidsdata, wat de omvang van het probleem aangeeft. In de worst zit een gevaarlijke bacterie. De NVWA schrijft op social media een alarmerend bericht.
'De
shiga-toxine producerende E. coli bacterie (STEC) kan aanwezig zijn in
de worst. Deze bacterie kan ernstige
gezondheidsrisico’s vormen voor mensen met een lage weerstand zoals
zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen.'
E.coli-bacterie
De E. coli-bacterie leeft normaal in onze darmen en is in de meeste gevallen onschadelijk, maar sommige varianten, zoals de STEC-variant dus, kunnen ernstige infecties veroorzaken.
Besmetting gebeurt vaak via rauw of slecht verhit voedsel, besmet water of gebrekkige hygiëne. Dat kan leiden tot maag-darminfecties met diarree, buikkrampen en soms bloed in de ontlasting.
E. coli is ook de belangrijkste oorzaak van blaasontstekingen, vooral bij vrouwen, en kan in zeldzame gevallen bloedvergiftiging of nierproblemen veroorzaken.
Voorkomen is eenvoudig: was handen goed, bak vlees door, was groenten en fruit zorgvuldig en gebruik gepasteuriseerde zuivel. Zo verklein je de kans op besmetting aanzienlijk.