Okee, er lijkt iets ongewoons aan de hand binnen de weermannenwereld. Weerkundig strateeg Marc Putto laat op X, het voormalige Twitter, weten dat het aan het eind van volgende week bloedjeheet in Nederland gaat worden. Maar dan ook echt.
Het leuke aan weersvoorspellingen is dat we nooit zeker weten of het uit gaat komen. Maar dat wil niet zeggen dat er niet volop voorspeld wordt.
Als weerman is het namelijk je baan om de bevolking op de hoogte te houden van een briesje hier, een wolkje daar en soms een flinke plensbui. Als je bij het KNMI werkt mag je ook nog zeggen of het code groen, geel, oranje of rood wordt.
In Nederland hebben we meerdere weerstations. Denk aan het KNMI, Weeronline, Buienradar. Wellicht vergeten we er nog een paar. Het moet gek lopen wil iedereen hetzelfde voorspellen, en dan zijn er ook nog hobby-weermannen en weerkundig strategen die voor je kijken.
Wie moet je nu geloven? Tsja, zeg het maar. Weerkundig stateeg Marc Putto, die toch serieus genomen wordt met zo'n 17.400 volgers op X, meldt daar dat het snikheet gaat worden. Eind volgende week gaat het warmer dan 30! graden worden.
Dat wordt weer chaos, of weerchaos. Naar ijsjes-en-verkoeling-snakkende ouderen en zweetbillen in je boxspring. Dit zijn geen fijne vooruitzichten.
Zoals op onderstaand kaartje te zien is kleurt heel Europa volgende week vuurrood en dat is meestal geen goed teken.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
35 graden?
Wie even inzoomt op het kaartje, ziet dat het in Limburg wel 34 graden kan gaan worden. En nu komt het, want wat voorspellen het KNMI en Weeronline eigenlijk voor dezelfde periode en speciek voor 7 juni?
Eerst maar even kijken bij
Weeronline. Zij voorspellen eind volgende week temperaturen die uitkomen tussen de 19 en 21 graden.
En het
KNMI? Bij het meest bekende weerstation kunnen ze maar vooruitkijken tot 3 juni, dus wat er daarna gaat gebeuren moet nog berekend worden.
Komen we weer terug op de eerder gestelde vraag: wie moet je nu geloven? Wie het weet, mag het zeggen. Maar als zelfs websites als GeenStijl er melding van maken, dan kan het haast bijna niet meer anders.