Weerstations schalen op: noodweer wordt nog veel erger dan voorspeld

Nieuws
door Roland
maandag, 02 september 2024 om 9:26
noaa 5yryiycfvta unsplash 1
Na een paar heerlijke zomerdagen krijgen we vandaag te maken met heftige regenval en stevig onweer. In een groot gedeelte van ons land is code geel afgegeven. In totaal hebben negen van de twaalf provincies de weerwaarschuwing gekregen.

Weer vandaag

Aan de temperaturen ligt het vandaag in elk geval niet. Weeronline meldt dat vandaag de laatste zomerse dag zal zijn.
Tot halverweg de middag is er weinig aan de hand. De temperatuur gaat rap omhoog. Aan zee wordt het zo'n 24 graden. In de oostelijke provincies is dat met 29 graden een stuk hoger. De wind draait naar het zuidwesten en daarmee wordt steeds vochterige lucht aangevoerd.

Onweer

Dat zorgt voor een broeierig gevoel. In de namiddag onwikkelen zich flinke buiten. In het oosten van het land is de verwachting dat het flink losgaat.
Hier verwachten de weerdiensten allereerst hevige regenval, waarbij er plaatselijk meer dan 30 millimeter per uur kan vallen. Hierbij komen ook windstoten tot 70 kilometer per uur, hagelstenen tot 2 centimer en loeihard onweer.
Bij de buien kan zware regen plaatselijk voor schade en overlast zorgen zoals ondergelopen kelders, tunnels en wegen.

Code geel

Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meetinstituut) heeft code geel afgegeven voor negen provincies. Hieronder een screenshot, afkomstig van de website van het KNMI.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
De weerwaarschuwing gaat om 16.00 uur in voor de provincie Noord-Brabant en Limburg. Vanaf 17.00 uur geldt dat voor de provincies Gelderland, Utrecht, Flevoland en Overijssel.
Vanaf 19.00 uur zijn de laatste drie provincies aan de beurt. Dan gaat los in Friesland, Groningen en Drenthe. De buien trekken rond middernacht weer weg. Code geel eindigt dan ook om middernacht, zo laat het KNMI weten.

NET BINNEN

elisabeth steenrijk

Steenrijk, Straatarm-kijkers herkennen arme moeder

sep 19, 11:25

De aflevering van Steenrijk, Straatarm heeft gisteravond een hoop losgemaakt bij kijkers. Hierbij werd de 'arme' moeder Elisabeth door veel kijkers verguisd. Een aantal kijkers vergeleek haar zelfs me...

nasrien

Bijstandsmoeder Nasrien wil meer geld: ''We krijgen veel te weinig''

sep 19, 11:21

De Rotterdamse Nasrien lijkt het vertrouwen in de politiek te zijn verloren. Premier Dick Schoof beloofde dat alle Nederlanders er volgend jaar op vooruit gaan, maar onder de streep gaat bijstandsmoed...

onweer

Zonnige dag vandaag, maar hier gaat het vanavond helemaal los

sep 19, 9:16

Vandaag kunnen we ons opmaken voor een zonnige dag waarbij de temperatuur ons niet in de steek laat. In de ochtend merken we hier vooralsnog weinig van, doordat bewolking overheerst. Later vandaag wor...

ww

Wout Weghorst haalt uit naar trainer: ''Daar baal ik van''

sep 19, 8:12

Wout Weghorst heeft gisteren zijn debuut gemaakt voor de club waarvan hij als klein jongetje een pyjama had. De boomlange spits kwam tegen laagvlieger Fortuna Sittard niet tot scoren, maar krijgt flin...