De discussie over het belang van contant geld is actueler dan ooit. Veel mensen willen weten hoeveel je aan contant geld in je woning bewaren. Wij zochten het uit.
Contant geld
Feit is dat minder mensen met contant geld betalen. Slechts 20 procent van de mensen in Nederland blijft aan briefgeld en muntjes vasthouden als betaalmiddel.
De overige 80 procent betaalt dus voornamelijk digitaal. Hieronder verstaan we betalen met een pinpas, maar ook afrekenen middels een mobiele telefoon en/of andere manieren. Dat heeft de Betaalvereniging Nederland allemaal netjes uitgezocht in 2023.
Pinnen en contactloos betalen mogen sneller zijn, het brengt ook significante nadelen met zich mee. Want als jouw bank een storing heeft, wat nog wel eens voorkomt,
of er is een pinstoring, dan wordt afrekenen erg lastig.
En dus is het altijd handig om contant geld in huis te hebben. Volgens het Nibud heb je aan 50 euro voldoende, maar hoeveel geld mag je thuis bewaren?
Contant geld in huis
De Rijksoverheid
meldt op haar website dat er geen limiet bestaat betreffende hoeveel geld je in huis hebben mag. Als jij een miljoen euro aan contant geld in je woning hebt, is dat allemaal prima. Twee miljoen mag ook. Of drie.
Het addertje onder het gras is dat de Belastingdienst daar ook een graantje van wil meepikken. En dus ben je verplicht om hen te informeren als je meer in huis hebt dan 653 euro. Dat moet dan via de Belastingaangifte.
Als je een fiscaal partner hebt, dan mogen jullie samen het dubbele (1.306 euro) in huis hebben liggen zonder dat je dat hoeft op te geven.
Belangrijk om te weten is dat het niet alleen om eurobiljetten- en munten gaat. Ook cadeaubonnen worden meegeteld voor de waarde. Heb jij bijvoorbeeld twee bonnen ter waarde van 50€ van Ici Paris, dan wordt dat dus gezien als €100 aan contanten.