Aleid en Bert zijn al jaren klant bij ING. De twee kregen onlangs een brief van de bank, waarin hen met klem wordt gezocht om te verklaren waar hun eigen geld vandaan komt. ''Uit het niets...Totaal uit het niets'', zo vertelt Aleid tegen Radar.
Verklaring
In de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT), staat genoteerd dat de banken onderzoek moeten doen naar hun klanten en ongebruikelijke transacties moeten melden. Maar wat is een ongebruikelijke transactie?
Wel, dat bepaalt de bank deels zelf. Om te bewijzen dat een transactie ongebruikelijk is, stelt de bank je vragen als: Waarvoor gebruikt u geld?
De bank stuurt verdachte transacties door naar de FIU (Financial Intelligence Unit). Die gaat kijken of je gegevens voorkomen in de politiesystemen. Zo ja, dan wordt het doorgestuurd naar de politie. Dat word je als klant niet verteld.
2 miljoen meldingen
We worden met zijn allen dus goed in de gaten gehouden door de banken. Volgens Anke Feenstra, die advocate is, komen er jaarlijks 2 miljoen (!) meldingen van ongebruikelijke transacties binnen bij onze opsporingsdiensten.
''Daarvan wordt slechts een gedeelte aangemerkt als verdacht. Dat zou je kunnen kwalificeren als een schot hagel.''
Nog meer informatie
Alein en Bert hebben altijd netjes gewerkt, en hebben helemaal niets te verbergen. Nadat ze netjes aan de bank hadden doorgegeven waar hun geld vandaan komt en waarom ze soms geld opnemen en ook storten, was het nog niet voldoende.
ING wilde nog meer informatie. Aleid: ''Toen kwam het verhaal: wat is uw saldo bij andere banken, of u moet uw belastingaangifte indienen.''
Aleid heeft zelf jaren bij een bank gewerkt. Daardoor weet ze dat de ING hun bankrekening aangemerkt heeft als een 'risicoprofiel'. En dat totaal ten onrechte.
Ze heeft de bank gevraagd om opheldering, maar krijgt alleen als antwoord: ''Wij kunnen ons beleid niet delen.''
Aleid heeft dus geen idee waarom de bank haar verdenkt. Naast dat ze zelf bij ING heeft gewerkt, is ze samen met haar man al ruim veertig jaar klant.
In de tussentijd weten Aleid en Bert niet waar ze nu staan, en of de ING het onderzoek heeft afgerond. ''Als wij een groot risico zijn, denk ik dat 99 procent van de inwoners van Nederland een groot risico is'', aldus Bert.
Supermarkt
Onlangs deelde ook Ruud zijn verhaal met Radar. Hij kreeg een brief van ING waarin gevraagd werd of hij wilde verklaren
waarom hij geld heeft uitgegeven in de Albert Heijn, en ook waarom hij elke maand geld overmaakt aan een energieleverancier