Geslacht Algerijnse boksster eindelijk duidelijk: zo zit het

Sport
door Roland
vrijdag, 02 augustus 2024 om 21:45
imane khelif
Er is nogal veel ophef onstaan over de Algerijnse bokser Imane Khelif. Die ramde de arme Angela Carina in slechts 46 seconden van de mat. De Italiaanse was ontroostbaar, maar op social media gaat het er nu over dat Imane eigenlijk een man is. Is dat wel zo?

Imane Khelif

De beelden van het bokspartijtje tussen Imane Khelif en Angela Carina op de Olympische Spelen in Parijs zijn in recordtempo viraal gegaan.
Inmiddels wordt er onder de laatste Instagrampost van Khelif flink gespeculeerd over haar geslacht. Want wat is het nu?
(Tekst gaat verder onder de Instagrampost)
Dat is niet zonder reden, want Carina gaf zich al snel gewonnen. Naderhand beweerde ze dat het helemaal niet eerlijk was. Ze sprak niet precies uit wat ze daarmee bedoelde.
Duidelijk is in ieder geval wel dat Imane Khelif vorig jaar niet door de gendertest kwam. Die test werd destijds uitgevoerd door de International Boxing Association (IBA). De organisatie, die inmiddels niet meer erkend is, maakte de resultaten van de test niet openbaar.

Test IBA

Wat weten we eigenlijk over die test? Heel simpel: niets. De NOS heeft onderzoek gedaan en het enige dat nu duidelijk is, is dat de IBA niet meer erkend wordt vanwege problemen met integriteit en op het gebied van het financieel beleid.
Dat klinkt niet erg betrouwbaar. Wat we wel weten, is dat de Russische voorzitter van de IBA vorig jaar gezegd heeft dat Khelif zowel het X- als het mannelijke Y-chromosoom heeft. Hiervoor is overigens geen enkel bewijs.
De voorzitter, Umar Kremliv, vertelde afgelopen woensdag dat er destijds geen testosterontesten afgenomen zijn. Het zou gaan om een 'aparte' test. De details zouden 'vertrouwelijk' zijn.

Paspoort

Imane Khelif, een 25-jarige boksster uit Algerije blijkt als vrouw te zijn geboren. Een paspoortcheck laat ook zien dat dat zo is.
In 2022 won ze zilver op de wereldkampioenschappen. Vorig jaar werd ze vlak voor de finale gediskwalificeerd op het WK in het Indiase New Delhi. Dit dus omdat de IBA naar buiten bracht dat ze de gendertest niet gehaald had.
Er blijken verder ook geen aanwijzingen dat Khelif intersekse is. Vorig jaar vertelde ze tegen het persbureau AFP dat ze het slachtoffer is van een complottheorie.
Kortom: er is geen enkel bewijs geleverd voor de geruchten dat Khelif intersekse is en dus het mannelijke en het vrouwelijke chromosoon bezit.

Poll

NET BINNEN

peter bb vol liefde

B&B-Peter doet het weer en is nu intiem met deze deelneemster

sep 19, 22:20

Peter was een van de kandidaten die we in het afgelopen seizoen van B&B Vol Liefde zagen. Hier ging hij in eerste instantie voor Iris, maar dat mislukte. Daarna leek hij iets met Malgosia te beginnen,...

erasmusbrug

Grote paniek: man steekt in Rotterdam om zich heen

sep 19, 21:11

Enorme paniek in Rotterdam. Daar heeft een man zojuist met een mes om zich heen gestoken. Bij dit zeer heftige incident in minimaal een iemand om het leven gekomen. Volgens de eerste berichten zijn er...

albert bb vol liefde

Grote verbazing: B&B-Albert blijkt getrouwd

sep 19, 19:54

Voor kasteeleigenaar Albert eindigde het avontuur in B&B Vol Liefde met een nieuwe vriendin. Joyce en hij zijn stapelgek op elkaar. Maar wat blijkt nu? Albert is, en was tijdens de opnamens van het pr...

feyenoord

Feyenoordfans koken over en wijzen allemaal naar één speler: ''Nooit meer opstellen''

sep 19, 19:19

Feyenoord speelt momenteel de Champions League-wedstrijd tegen Bayer Leverkusen. De Rotterdammers lopen achter de feiten aan en staan in de rust al met 0-4 achter. Fans laten via social media van zich...