Expert berekent: Op deze plek zou Joost geëindigd zijn in de finale

BNers
door Roland
zondag, 19 mei 2024 om 12:27
joost klein
Het afgelopen Songfestival was by far een van de meest beruchte, zoniet de meest besproken editie die er ooit geweest is. Dat had voornamelijk te maken met het elimineren van Joost Klein. Veel mensen zijn heel erg benieuwd op welke plek Joost geëindigd zou zijn.

Maurice de Hond

Een en ander blijft natuurlijk een beetje koffiedik kijken. WAT ALS? Opiniepeiler Maurice de Hond liet eerder al een berekening los op het eindresultaat.
Hij kwam tot de conclusie dat Nederland een Zwitserland een nek-aan-nekrace zouden hebben gevoerd om de winst. Dit baseert hij op talloze grafieken en statistieken. Volgens De Hond was de kans aanzienlijk dat 'we' hier in ieder geval eerste of tweede waren geworden.

Analist Tim Klok

Songfestival-kenner en -analist Tim Klok heeft ook het een en ander berekend. Aan Hart van Nederland vertelt hij dat hij denkt dat we vijfde geworden zou zijn.
Om tot die conclusie te komen, gebruikt hij een berekening die al jarenlang succesvol is geweest. Klok beweert te hebben gekeken naar de stemmen die in de halve finale zijn uitgebracht.
''Hier werd Nederland tweede. Het resultaat wat hij daar behaalde is na de finale gepubliceerd.'' Maar is nog niet alles, want het stemgedrag speelt ook mee.

Stemgedrag

De stemmen in de halve finale, wijken meer dan eens af van uiteindelijke stemming in de finale. Kijk maar naar S10. Die werd overtuigend eerste in de halve finale. In de finale finishte ze eindelijk als elfde. En dat is nogal een verschil.
Klok gaat hier dieper op in. Hij heeft ook naar landen gekeken waar Europapa het goed deed in de hitlijsten. ''Er zijn door de jaren heen ook patronen te herkennen binnen het stemgedrag van specifieke landen, die door de jaren heen hun punten vaak uitdelen op basis van genres, taal en land.''
Resumerend komt Tim Klok tot de conclusie dat Nederland op de vijfde plaats gefinished zou zijn. Maar goed, helemaal zeker zullen we dat natuurlijk nooit weten.

Poll

NET BINNEN

nedfra

Oranjefans zijn er helemaal klaar mee: ''Nooit meer opstellen''

jun 21, 22:37

Nederland speelde vanavond het tweede EK-duel. In groep D was Frankrijk de tegenstander. Vooraf waren de verwachtingen hoog, maar daar kwam eigenlijk helemaal niets van terecht. De slechtste man aan o...

koeman

Oranje-kijkers gaan helemaal los: ''Haal hem eruit''

jun 21, 21:35

Het Nederlands Elftal speelt momenteel op het EK tegen Frankrijk. Vooraf zag Ronald Koeman kansen op een overwinning. Inmiddels is het rust. Nederland komt er sporadisch uit, maar het lijkt er meer op...

armpit

Je okselhaar kleuren is nu de zomertrend van 2024

jun 21, 20:38

Anno 2024 zien we steeds meer vrouwen die besluiten hun okselhaar lekker te laten groeien, maar er ook voor kiezen om het te verven. Inmiddels kunnen we zelfs spreken van een trend. Sterker nog: missc...

natasja froger

Natasja Froger schrikt van tarief Joost Klein: ''Zoveel heeft René nooit gevraagd''

jun 21, 19:19

Het Songfestival ligt alweer een tijd achter ons, maar Joost Klein blijft razend populair. De Europapa-Fries komt om in de boekingen, en rekent een flinke gage. Natasja Froger is zich het apelazerus g...