Contant geld is gewoon een wettig betaalmiddel, ook al bestaan er inmiddels zogeheten 'pin only-winkels. Hier kun je niet met munten en briefjes betalen, maar moet je 'verplicht' cashloos afrekenen. Maar is dat eigenlijk wel toegestaan?
Contant geld
Het komt steeds vaker voor dat winkels besluiten dat je er niet meer met contant geld kunt betalen, terwijl ook pretparken langzaam maar zeker overgaan naar 'pin-only'. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling, omdat er nu eenmaal een hoop mensen zijn voor wie cash 'king' is.
In zogeheten pin-only winkels kun je dus niet terecht met je briefjes en muntjes. Als je geen pinpas of mobiele bankapp bij je hebt, kun je er niets kopen.
Geen verplichting
De vraag is dus of winkels hiermee in hun recht staan. Op de
website van de Rijksoverheid is hier erg duidelijke informatie over te vinden.
De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren.
Wel moeten winkeliers duidelijk laten weten welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Dat moet bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.
De Rijksoverheid meldt ook dat een winkelier zelf mag bepalen welke betaalmiddelen er geaccepteerd worden. Wanneer je met contant geld wil betalen en een winkelier zegt dat dit niet kan, dan heb je dan simpelweg te accepteren. Of je het daar nu mee eens bent of niet.
Extra kosten bij contant betalen
De overheid gaat ook in op eventuele
extra kosten bij betaling met contant geld. Ook dat blijkt te mogen in ons land.
Wanneer er is aangegeven dat er alleen met een pinpas betaald kan worden en jij wil met contant geld betalen, dan mogen daar kosten voor in rekening gebracht worden.
De enige voorwaarde die hieraan verbonden is, is dat winkeliers dit voor betaling duidelijk maken. Samengevat: Winkels bepalen dus zelf hoe er betaald kan worden.
Wat vindt u van bovenstaand? Laat het weten in de reacties en deel dit bericht zoveel mogelijk, zodat nog veel meer mensen dit kunnen lezen.