Zoveel contant geld mag je in je woning bewaren

Nieuws
door Roland
zaterdag, 18 mei 2024 om 18:49
markus spiske n tfau9gtf0 unsplash
De discussie over het belang van contant geld is actueler dan ooit, nadat er in slechts twee dagen tijd twee keer een gigantische pinstoring is geweest. Wat veel mensen zich afvragen: hoeveel contant geld mag je in je woning bewaren? Wij zochten het uit.

Contant geld

Feit is dat minder mensen met contant geld betalen. Slechts 20 procent van de mensen in Nederland blijft aan briefgeld en muntjes vasthouden als betaalmiddel.
De overige 80 procent betaalt dus voornamelijk digitaal. Hieronder verstaan we betalen met een pinpas, maar ook afrekenen middels een mobiele telefoon en/of andere manieren. Dat heeft de Betaalvereniging Nederland allemaal netjes uitgezocht in 2023.
Pinnen en contactloos betalen mogen sneller zijn, het brengt ook significante nadelen met zich mee. Want als jouw bank een storing heeft, wat nog wel eens voorkomt, of er is een pinstoring, dan wordt afrekenen erg lastig.
En dus is het altijd handig om contant geld in huis te hebben. Volgens het Nibud heb je aan 50 euro voldoende, maar hoeveel geld mag je thuis bewaren?

Contant geld in huis

De Rijksoverheid meldt op haar website dat er geen limiet bestaat betreffende hoeveel geld je in huis hebben mag. Als jij een miljoen euro aan contant geld in je woning hebt, is dat allemaal prima. Twee miljoen mag ook. Of drie.
Het addertje onder het gras is dat de Belastingdienst daar ook een graantje van wil meepikken. En dus ben je verplicht om hen te informeren als je meer in huis hebt dan 653 euro. Dat moet dan via de Belastingaangifte.
Als je een fiscaal partner hebt, dan mogen jullie samen het dubbele (1.306 euro) in huis hebben liggen zonder dat je dat hoeft op te geven.
Belangrijk om te weten is dat het niet alleen om eurobiljetten- en munten gaat. Ook cadeaubonnen worden meegeteld voor de waarde.

NET BINNEN

nedfra

Oranjefans zijn er helemaal klaar mee: ''Nooit meer opstellen''

jun 21, 22:37

Nederland speelde vanavond het tweede EK-duel. In groep D was Frankrijk de tegenstander. Vooraf waren de verwachtingen hoog, maar daar kwam eigenlijk helemaal niets van terecht. De slechtste man aan o...

koeman

Oranje-kijkers gaan helemaal los: ''Haal hem eruit''

jun 21, 21:35

Het Nederlands Elftal speelt momenteel op het EK tegen Frankrijk. Vooraf zag Ronald Koeman kansen op een overwinning. Inmiddels is het rust. Nederland komt er sporadisch uit, maar het lijkt er meer op...

armpit

Je okselhaar kleuren is nu de zomertrend van 2024

jun 21, 20:38

Anno 2024 zien we steeds meer vrouwen die besluiten hun okselhaar lekker te laten groeien, maar er ook voor kiezen om het te verven. Inmiddels kunnen we zelfs spreken van een trend. Sterker nog: missc...

natasja froger

Natasja Froger schrikt van tarief Joost Klein: ''Zoveel heeft René nooit gevraagd''

jun 21, 19:19

Het Songfestival ligt alweer een tijd achter ons, maar Joost Klein blijft razend populair. De Europapa-Fries komt om in de boekingen, en rekent een flinke gage. Natasja Froger is zich het apelazerus g...